Antena 3 CNN Actualitate Dezvăluiri despre zborul lui Rogozin. Elemente de culise ale scandalului dintre România şi Rusia

Dezvăluiri despre zborul lui Rogozin. Elemente de culise ale scandalului dintre România şi Rusia

Dezvăluiri despre zborul lui Rogozin. Elemente de culise ale scandalului dintre România şi Rusia
11 Mai 2014   •   19:13
Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a ameninţat că va survola România într-un bombardier strategic. Dimitri Rogozin, ambasador plenipotenţiar şi vicepremier rus pentru industria de armament, a declarat ieri, pe un cont de socializare, că se va întoarce la bordul unui bombardier, după ce autorităţile române nu au permis avionului în care se afla oficialul de la Moscova să survoleze România la întoarcerea din Transnistria. Rogozin este unul dintre liderii ruşi care au primit sancţiuni din partea Uniunii Europene, după intervenţia rusă în Crimeea.

Radu Tudor a prezentat în emisiunea Punctul de Întâlnire de la Antena 3 câteva elemente de culise ale incidentului.

Autorităţile de la Moscova şi comandantul aeronavei au refuzat să spună autoritaţilor române lista pasagerilor de la bordul avionului. Vicepremierul rus Dmitri Rogozin şi un alt pasager al avionului - un deputat din Duma Rusiei - se află pe lista neagra a UE, cu interdicţie de acces in spaţiul european.

La întrebarea precisă de la Bucureşti dacă Rogozin se afla în avionul ce urma să intre în spaţiul aerian românesc, comandantul avionului rus a minţit şi a spus : "Nu".

Prin diversiunea în care a fost implicat Rogozin, Moscova a plănuit două importante operaţiuni :

1. Verificarea reacţiei şi măsurilor României, ca ţara UE, de aplicare a sancţiunilor adoptate la Bruxelles. România a reacţionat corect institutional, chiar dacă a fost forţată să accepte aeronava lui Rogozin aproape 30 de minute în spaţiul aerian românesc.

2. Preluarea clandestină de la Tiraspol a dosarelor cu semnăturile privind aşa-zisa independenţă a Transnistriei şi alipirea ei la Rusia. Folosindu-se de calitatea sa guvernamentală, Rogozin a luat şi dus dosarele în coloana sa de maşini. Câteva dintre dosare au fost capturate de serviciile secrete de la Chişinau, chiar în avionul special al lui Rogozin.

Vicepremierul rus a plecat la Moscova cu un avion de linie.

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close