Antena 3 CNN Actualitate FDA a prezentat efectele secundare ale vaccinului anti-Covid-19 produs de Pfizer și BioNTech

FDA a prezentat efectele secundare ale vaccinului anti-Covid-19 produs de Pfizer și BioNTech

Radu Tudor, realizatorul emisiunii "Punctul de întânire” de la Antena 3, a prezentat reacţiile adverse raportate de voluntarii care au primit vaccinul Pfizer, conform documentului întocmit de FDA.

 FDA a prezentat efectele secundare ale vaccinului anti-Covid-19 produs de Pfizer și BioNTech
Sursa foto: hepta
de Claudia Popovici    |    14 Dec 2020   •   21:45

Vaccinul anti-Covid-19 este aşteptat cu mare speranţă de toată lumea. El va reprezenta un pas important în lupta cu această pandemie, a spus Radu Tudor.

Autoritățile americane au aprobat vineri vaccinul produs Pfizer-BioNTecH. Sandra Lindsay este asistentă la Terapie Intensivă la un spital din New York şi a devenit, luni, primul cetăţean american care s-a vaccinat cu serul Pfizer/BioNTech.

Agenţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) a acordat o autorizaţie de utilizare de urgenţă a vaccinului, dezvoltată de Pfizer şi BioNTech, care s-a dovedit a avea 95% eficienţă în prevenirea bolii, într-un studiu în stadiu târziu.

Conform FDA, vaccinul poate fi administrat persoanelor cu vârsta de 16 ani şi peste

Nu toţi cei care fac vaccinul anti-Covid-19 au reacţii adverse

Gindrovel Dumitra, coordonatorul grupului de Vaccinologie din Cadrul Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei a precizat că "aceste efecte adverse nu se întâmplă în toate cazurile. Sunt evenimente excepţionale.

Le întâlnim frecvent la toate vaccinurile administrate la programele nationale. Sunt perfect acceptabile, faţă de boala Covid-19", a mai precizat Gindrovel Dumitra.

Gindrovel Dumitra: "Durerea de cap sau oboseala de o zi, două, nu poate fi pusă în balanţă cu Covid-19"

"Nu sunt efecte adverse de speriat. Durerea de cap sau oboseala de o zi, două, nu poate fi pusă în balanţă cu o boală cu o formă medie Covid-19. Acest vaccin este sigur eficace cât nici nu am crezut la început că va putea fi”, a mai spus Gindrovel Dumitra.

 Reacţiile adverse raportate de voluntarii care au primit vaccinul Pfizer, conform documentului întocmit de FDA.

Durere în zona în care a fost făcută injecția (84%), oboseală (63%), dureri de cap (55%), dureri musculare (38%), frisoane (32%), dureri articulare (24%),  febră (14%)

 

 

×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close