Antena 3 CNN Politică Exclusiv: Președintele CCR: Nu este normal să propui un candidat doar ca să pice

Exclusiv: Președintele CCR: Nu este normal să propui un candidat doar ca să pice

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a explicat la Antena 3 decizia Curții, după ce magistrații CCR au constatat, luni, că există un conflict juridic de natură constituţională între preşedintele Klaus Iohannis şi Parlament.

Exclusiv: Președintele CCR: Nu este normal să propui un candidat doar ca să pice
24 Feb 2020   •   20:23

"Nu știu de unde s-a înțeles că noi în decizia noastră ne-am pronunțat că președintele nu putea să-l desemneze pe primul ministru Orban sau că președintele nu are voie să aleagă și să desemneze candidat pentru funcția de prim ministru orice altă persoană.

Ceea ce am spus noi este următorul lucru: potrivit Articolului 101, aliniatul 3 din Constituție, președintele, în caz de criză, după căderea unui guvern, propune Parlamentului candidat de prim ministru, dacă nu există un partid majoritar, o persoană care să fie degajată de dialogul dintre președinte și partidele politice, dialog care să indice o persoană capabilă să coaguleze o majoritate parlamentară care să formeze guvernul.

Deci, ceea ce am reproșat noi ca și existență a conflictului, este faptul că persoana nominalizată,  candidatul care a fost propus, nu a fost propus pentru a coagula un guvern, ci a fost propus - cum declară candidatul - ca să pice", a spus Valer Dorneanu, în emisiunea Punctul de Întâlnire, de la Antena 3.

Magistraţii CCR au constatat, astăzi, că există un conflict juridic de natură constituţională între preşedintele Klaus Iohannis şi Parlament, astfel că sesizarea PSD a fost admisă, potrivit unor surse citate de Antena 3.
Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, respectiv 7-2.

În urma acestei decizii a Curţii, preşedintele Klaus Iohannis trebuie să convoace partidele la consultări şi să facă o nouă nominalizare de premier.

Decizia Curţii Constituţionale a venit cu o oră înaintea şedinţei de plen. Luni era ziua cea mare pentru Orban, asta pentru că la ora 16.00 era planificat plenul reunit, unde se urma să se dea votul pentru Guvern, cel mai probabil un vot de respingere, aşa cum vrea premierul.

Curtea Constituţională a discutat sesizarea conflictului între preşedintele Klaus Iohannis şi Parlament privind desemnarea pentru a doua oară a lui Ludovic Orban în funcţia de premier.

După ce Guvernul Orban a fost demis prin moțiune de cenzură, președintele Klaus Iohannis a decis să-l desemneze, din nou, pe Ludovic Orban pentru Palatul Victoria.

În perioada 17-19 februarie, miniștrii Cabinetului Orban au fost audiați în comisiile reunite ale Parlamentului, iar votul de învestire urma să fie dat luni, 24 februarie, într-un plen reunit de la ora 16.00.

Din cei 16 membri ai Executivului, doar patru au primit aviz pozitiv în forurile legislative de specialitate, și anume Nicolae Ciucă - Apărare, Bogdan Aurescu - Externe, Virgil Popescu - Economie și Adrian Oros - Fonduri Europene.

Sesizarea a fost făcut de Marcel Ciolacu, preşedinte al Camerei Deputaţilor, şi Titus Corlăţean, preşedinte interimar al Senatului și a fost analizată de CCR în aceeaşi zi în care Guvernul Orban II cere un vot de respingere pentru cabinetul său.

Șefii celor două Camere ale Parlamentului îl acuză pe șeful statului, Klaus Iohannis, că și-a exercitat discreționar atribuțiile atunci când l-a desemnat, pentru a doua oară, pe Ludovic Orban pentru funcția de prim-ministru, după demiterea sa prin moțiunea de cenzură.

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close