Antena 3 CNN Actualitate Ministrul mediului, la Antena 3: Cu greu am putut să privesc imaginile cu ursul din Harghita

Ministrul mediului, la Antena 3: Cu greu am putut să privesc imaginile cu ursul din Harghita

Ministrul mediului, la Antena 3: Cu greu am putut să privesc imaginile cu ursul din Harghita
Sursa foto: Foto: DRDP Brașov
18 Noi 2019   •   20:55

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a explicat, luni, la Antena 3, cum trebuia să se procedeze în cazul ursului rănit din Harghita care a agonizat ore întregi la marginea unei șosele.

"Trebuie să recunoaștem că este absolut incredibil ce s-a întâmplat la Harghita și din nefericire a trebuit să vedem cu toții agonia asta de peste 15 ore sub ochii cinici și inumani ai celor care ar fi trebuit să acționeze.

În acest caz, în situații excepționale, sunt măsuri excepționale care trebuiesc luate, iar cei din Harghita aveau cadru legal conform HG 323/2010 să intervină fără să aștepte vreun ordin de la ministrul mediului de la București sau orice altă instituție cu sediul în București.

Medicul veterinar ar fi trebuit să intervină cu tranchilizant, ceea ce nu s-a întâmplat, să fi făcut un raport privind starea de sănătate a animalului și abia după ce l-ar fi consultat să contate că sunt deficiențe incompatibile cu viața pentru acel urs rănit și să ia decizia dacă să-l ducă în vreun centru sau dacă el trebuie eutanasiat", a spus Costel Alexe, în emisiunea "Punctul de Întâlnire", moderată de Radu Tudor.

Ministrul Mediului a mărturisit că a privit cu greu imaginile cu ursul rănit.

Un urs a fost lovit de un autoturism sâmbătă seara, la ieşirea din localitatea Praid şi a suferit răni grave, dar a fost tranchilizat şi împuşcat abia duminică în jurul prânzului, după ce animalul a agonizat toată noaptea la marginea drumului, iar dimineaţă s-a târât pe carosabil.

În urma acestui caz, Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a demarat procedura de demitere a prefectului judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, "pentru că, în calitatea sa de Preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, nu a luat măsurile corespunzătoare pentru a gestiona eficient şi operativ această problemă, deşi a fost înştiinţat în timp util de către ISU Harghita despre eveniment şi suferinţele animalului rănit", potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.

×
Subiecte în articol: Punctul de întâlnire
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close