Antena 3 CNN Actualitate Punctul de întâlnire: Geofonii, maşinăriile care au împânzit câmpurile din România pentru explorarea gazelor de şist

Punctul de întâlnire: Geofonii, maşinăriile care au împânzit câmpurile din România pentru explorarea gazelor de şist

Punctul de întâlnire: Geofonii, maşinăriile care au împânzit câmpurile din România pentru explorarea gazelor de şist
Sursa foto: Foto captura Antena 3
13 Oct 2013   •   20:03

Radu Tudor a prezentat, în ediţia de duminică a emisiunii "Punctul de Întâlnire", maşinăriile cu care companiile prospectoare au început explorarea gazelor de şist în România.

Undele seismice sunt generate prin vibrare controlată, folosind echipament specific, cu vibratoare - Geofoni.

10% din teritoriu va fi prospectat prin detonare controlată cu material exploziv.

Prospecţiunile în perimetrul Vama Veche se vor face între localităţile Tufani (comuna Independenţa) - Vânători (comuna Pecineaga) - Vama Veche (comuna Limanu), până la Furnica (comuna Dumbrăveni).

În zona a doua, se va fora între Adamclisi - Pietreni (Deleni) - Potârnichea (Topraisar) - Vânători (Pecineaga) - Tufani (Independenţa) - Şipote (Deleni) (foto geofoni si harta Romaniei cu licente explorare).

Potrivit specialiştilor, de la Marea Baltică şi până la Marea Neagră există o linie geologică cu roci în care sunt depozitate importante cantităţi de gaze naturale, care ar putea fi eliberate şi exploatate prin aplicarea a două tehnologii : forarea pe orizontală, la adâncimi cuprinse între 2 şi 4 km si fracţionarea hidraulică.

Extrem de controversata azi, fracturarea hidraulica este folosita însă şi de Romgaz, pe suprafete mult mici.

Radu Tudor a prezentat în emisiune şi câteva hărţi care indică rezervele de gaz natural descoperite recent în Marea Neagră şi nu numai.


×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close