Antena 3 CNN Actualitate Punctul de Întâlnire. Miliardele Chinei: SUA şi UE "DA", România "BA"

Punctul de Întâlnire. Miliardele Chinei: SUA şi UE "DA", România "BA"

Punctul de Întâlnire. Miliardele Chinei: SUA şi UE "DA", România "BA"
Sursa foto: Foto: VideoNews
30 Mar 2014   •   19:41
Emisiunea "Punctul de Întâlnire" a dezbătut posibilele investiţii ale Chinei în România, idee ce a trezit numeroase dispute, inclusiv la cel mai înalt nivel, între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta. 
 
Traian Basescu spune ca investitiile Chinei nu sunt binevenite in Romania. Desi mii de miliarde de dolari sunt plasate de Beijing in SUA si UE, la noi dezbaterea imbraca un aspect ideologic. 
 
Presedintia sugereaza ca banii Chinei comuniste nu sunt buni, dar Guvernul a organizat un mare summit al Chinei la Bucuresti si vrea investitii. 
 
China are un sistem politic autoritar comunist, dar practica o economie de piata agresiva si are crestere economica de 7-8 la suta de peste 20 de ani. China declara ca are peste 1000 de miliarde de euro de investit in diferite proiecte mondiale. 
 
Cea mai importanta cifra cind vorbim despre importanta sau vulnerabilitatea puterii financiare a Chinei e urmatoarea: guvernul de la Beijing a cumparat titluri de stat ale SUA in valoare de 1270 miliarde de dolari, adica 8% din PIB-ul american!
 
Elena Cristian, redactor şef al Income, a explicat, că discuţia despre investiţiile Chinei în România se purtau pe un alt ton în 2009, când Emil Boc era premier: "De ce în 2009, când vroia guvernul Boc neapărat să aducă aceste investiţii, nu ne gândeam la ideologie şi acum ne gândim că nu sunt buni? Dacă facem o analiză, nici nu trebuie să fii economist să înţelegi că această ţară are bani de investit, creează locuri de muncă, inclusiv pentru afacerile locale. China vine şi creează o logistică. Eu cred că nu o să avem noi capacitatea să atragem China să investească la noi."
 

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close