Antena 3 CNN Politică Punctul de Întâlnire. Ministrul Apărării şi ministrul de Externe, concluzii după summitul NATO

Punctul de Întâlnire. Ministrul Apărării şi ministrul de Externe, concluzii după summitul NATO

Punctul de Întâlnire. Ministrul Apărării şi ministrul de Externe, concluzii după summitul NATO
Sursa foto: Foto: Agerpres
07 Sep 2014   •   19:29
Summitul internaţional de la Cardiff şi contextul internaţional tensionat au fost temele principale ale ediţiei de duminică a emisiunii "Punctul de Întâlnire", realizată de Radu Tudor, la Antena 3. 
 
Radu Tudor a dezbătut acest subiect istoric alături de ministrul Apărării, Mircea Duşa şi ministrul de Externe al României, Titus Corlăţean. 
 
Mircea Duşa a explicat că, în cadrul summitului, statele membre şi-au schimbat obiectivele la 180 de grade, odată cu criza din Ucraina.
 
"Transmite condoleanţe familiei militarului Leu, care şi-a pierdut viaţa în exerciţii militare. La începutul acestui an, la întâlnirile de la NATO ne puneam problema ce obiective să ne propunem pentru după 2014. Odată cu apariţia crizei din Ucraina, brusc obiectivele NATO s-au schimbat 180 de grade. În acest moment au început consultările vizavi de obiective şi ce trebuie să facă NATO pentru a creşte viteza de reacţie şi eficienţa în orice fel de situaţie."
 
Ministrul Titus Corlăţean a subliniat rolul important pe care l-a avut efortul guvernului condus de Victor Ponta pentru a-şi îndeplini datoriile. 
 
"Summitul a avut loc într-un context internaţional excepţional. Eu constat cu părere de rău şi deloc cu surpriză o tentaţie de asumare a acestor merite, desfăşurate de instituţiile statului, de către o singură persoană. Eforturile de înzestrare, de întărire au fost făcute de guvern, cu susţinerea premierului Ponta. România, printr-un efort armonizat, şi-a îndeplinit datoria şi pentru noi dar şi pentru vecinii noştri."
 
Corlăţean a explicat şi că faptul că România este membră a NATO este o garanţie în sine a securităţii. 
 
"Întrebarea este "Unde am fi fost noi astăzi dacă eram în afara NATO?" În mod direct simţeam un risc de securitate. Uitaţi-vă la Ucraina. Da, este un partener al NATO, dar nu este un membru al NATO. Şi vedeţi ce se întâmplă. Evident că armata română are o capacitate de apărare, dar până la un punct. Singuri nu avem, şi până la urma nimeni nu are, capacitatea să acopere tot. Şi aviaţie, şi marină, şi terestru."
 

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close