Antena 3 CNN Actualitate Radu Tudor, referitor la scrisoarea lui Timmermans trimisă în România: „Îmi dă de înțeles că nu e deloc imparțial, cum ar trebui să fie”

Radu Tudor, referitor la scrisoarea lui Timmermans trimisă în România: „Îmi dă de înțeles că nu e deloc imparțial, cum ar trebui să fie”

Radu Tudor, referitor la scrisoarea lui Timmermans trimisă în România: „Îmi dă de înțeles că nu e deloc imparțial, cum ar trebui să fie”
Sursa foto: foto: captura Antena 3
16 Mai 2019   •   19:40

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a trimis o scrisoare în România în care a avertizat Guvernul și majoritatea parlamentară să nu modifice legile justiției. 

„Faptul că atâția ani de zile, Frans Timmermans sau oricine din Comisia Europeană nu a observat protocoalele ilegale, încălcările de Constituție, abuzurile făcute în lupta anti-corupției și toate derapajele care s-au întâmplat în timpul regimului Băsescu, iar acum insistă foarte tare ca acest guvern să nu modifice legile justiției, asta îmi dă de înțeles că nu e deloc imparțial, cum ar trebui să fie. Sunt perfect înțelegător cu ideea că trebuie să existe un dialog funcțional între București și Bruxelles, sunt total de acord că orice modificare semnificativă, din perspectiva legislației, trebuie armonizată cu valorile europene. Dar nu o să înțeleg niciodată cum e posibil ca justiția din România să spună despre numeroase dosare anticorupție că au conținut și conțin încălcări de lege și abuzuri și Comisia Europeană să nu vadă lucrul acesta”, a spus Radu Tudor la „Punctul de Întâlnire”.  

Scrisoarea lui Timmermans e adresată preşedintelui Klaus Iohannis, preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi premierului Viorica Dăncilă, după cum a declarat în conferinţa de presă cotidiană a CE purtătorul de cuvânt Margaritis Schinas. 

''Principala îngrijorare se referă la evoluţiile care interferează cu independenţa sistemului judecătoresc şi combatarea eficientă a corupţiei, inclusiv protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene şi în special amendamentele recent adoptate la codurile penale ce riscă să creeze o situaţie de impunitate de facto pentru infracţiuni. Posibila legislaţie care permite apelurile extraordinare ar agrava suplimentar situaţia statului de drept. Dacă nu sunt adoptate rapid îmbunătăţirile necesare sau dacă sunt luate alte măsuri negative, precum promulgarea ultimelor amendamente la codurile penale, Comisia va activa fără întârziere cadrul pentru protejarea statului de drept şi va suspenda Mecanismul de Cooperare şi Verificare. De asemenea, Comisia îşi rezervă atribuţiile de gardian al Tratatelor şi nu va ezita să lanseze rapid procedura de infringement dacă este necesar. Obiectivul Comisiei rămâne de a ajuta autorităţile române să găsească soluţii privind problemele statului de drept. Comisia rămâne pregătită să se angajeze într-un dialog constructiv şi activ cu autorităţile române şi să lucreze împreună pentru o Românie mai puternică în Uniunea Europeană'', a declarat Schinas. 

×
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close