Antena 3 CNN Actualitate România, reacție oficială în scandalul scutului antirachetă de la Deveselu. Teodor Meleșcanu: Rusia caută justificări pentru producția de rachete

România, reacție oficială în scandalul scutului antirachetă de la Deveselu. Teodor Meleșcanu: Rusia caută justificări pentru producția de rachete

România, reacție oficială în scandalul scutului antirachetă de la Deveselu. Teodor Meleșcanu: Rusia caută justificări pentru producția de rachete
Sursa foto: Foto: Gov.ro
07 Feb 2019   •   22:10

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a subliniat, joi, că scutul de la Deveselu este o structură militară cu caracter strict defensiv, precizarea venind în contextul în care Ministerul rus al Apărării a propus SUA să distrugă lansatoarele de rachete Mk-41 din dispozitivul de apărare antirachetă din România, pe motiv că ar încălca Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF). 

"Toată lumea ştie foarte bine şi lucrurile acestea au fost în permanenţă spuse de către noi: baza de la Deveselu este o structură militară pur defensivă, care se foloseşte împotriva rachetelor balistice şi care în niciun caz nu are încărcături nucleare, este vorba de rachete care pur şi simplu funcţionează ca urmare a unor explozii cu combustibil convenţional. (...) Nu există absolut nimic, niciun argument în legătură cu posibilitatea ca această bază să creeze probleme Federaţiei Ruse. Este strict de apărare în cazul unui atac cu rachete, de oriunde ar veni el", a afirmat Meleşcanu într-o intervenţie telefonică la ”Punctul de Întâlnire”.



În opinia sa, Federaţia Rusă încearcă, prin astfel de acţiuni, să îşi justifice propria politică de înarmare. 

"Din punctul meu de vedere, este una din modalităţile prin care Federaţia Rusă, în contextul discuţiilor legate de faptul că nu respectă prevederile tratatului INF cu arme nucleare intermediare, caută argumente şi teme prin care să-şi justifice producţia (...) de rachete hipersonice, care creează un pericol real, şi nu vorbesc doar pentru România. Raza lor de acţiune merge până în zona Germaniei, Europa Centrală (...). Este pur şi simplu o operaţiune care urmăreşte să găsească argumente pentru ceea ce hotărăşte să facă", a spus ministrul Afacerilor Externe. 

El a adăugat că va avea consultări cu omologii din celelalte state aliate, pentru stabilirea unei poziţii comune a NATO pe acest subiect. 

"Fără niciun fel de dubiu, în cursul zilei de mâine (...) o să ne consultăm şi cu aliaţii noştri. Într-adevăr, facilitatea de la Deveselu este unul din pilonii sistemului antirachetă la nivelul NATO. El va fi replicat şi prin anumite instalaţii în Polonia, prin folosirea unor nave care au capacitatea aceasta. Deci, pur şi simplu este vorba de o protecţie pe care o avem la nivelul NATO şi la care România participă şi ea în calitate de ţară membră a alianţei. Şi aceste lucruri evident că vor trebui (...) să fie spuse foarte clar şi am convingerea că vor fi susţinute de toate statele membre NATO", a precizat Meleşcanu. 

Întrebat dacă intenţionează să-l convoace pe ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, ministrul a răspuns: "O să avem în vedere şi posibilitatea unui dialog şi să cerem clarificări, pentru că acest tip de comunicare (...) este de foarte multe ori dificil de înţeles". 

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close