Antena 3 CNN Actualitate Senatorul Claudiu Manda anunță ce va face după ce CCR a declarat neconstituțională legea declasificării protocoalelor

Senatorul Claudiu Manda anunță ce va face după ce CCR a declarat neconstituțională legea declasificării protocoalelor

Senatorul Claudiu Manda anunță ce va face după ce CCR a declarat neconstituțională legea declasificării protocoalelor
Sursa foto: foto: captura Antena 3
30 Ian 2019   •   20:45

Curtea Constituţională a declarat, miercuri, neconstituţională în integralitate, legea privind declasificarea tuturor protocoalelor încheiate între SRI şi instituţiile judiciare în baza unei decizii a CSAT din 2005.

Judecătorii Curţii au decis, cu unanimitate de voturi, că decizia privind declasificarea hotărârii CSAT 17/2005 trebuia să fie făcută nu printr-un proiect de lege adoptat de către Parlament, ci printr-o hotărâre a Guvernului.

Astfel Curtea a constatat că legea în ansamblul ei este neconstituţională deoarece încalcă dispoziţiile din Legea fundamentală referitoare la principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat.

Senatorul Claudiu Manda, preşedintele Comisiei de control SRI, a explicat în emisiunea "Punctul de Întâlnire", de la Antena 3 de ce a picat această lege la Curtea Constituțională și care va fi efectul acestei decizii.

"Decizia CSAT nr. 17 nu este o decizie secretă, este nepublică, ceea ce este un alt caracter, este o decizie pe care noi o avem la comisie și este o decizie la care comisia s-a raportat în primul raport pe care l-a prezentat, și probabil că va fi o dezbatere în plenul Parlamentului reunit, și în care noi spuneam că s-au adăugat la lege amenințări în plus față de cele prevăzute de Legea 51 și corupția.

Dacă statul român ar fi considerat la un moment dat, ceea ce nu este în niciun alt stat european, corupția ca fiind amenințare la adresa securității naționale, lucrul trebuie să fie făcut prin lege, nu printr-o decizie a CSAT", a spus Claudiu Manda.

Potrivit acestuia, o primă măsură ar putea să fie sesizarea CCR pentru a se pronunța dacă există un conflict juridic de natură constituțională.

"Spunând că s-a adugat la lege este echivalentul conflictului juridic de natură constituțională între CSAT, de data aceasta, și Parlament, cum că CSAT a legiferat adăugând la lege alte amenințări decât cele stabilite de Parlament prin lege", a adăugat Manda.

×
Subiecte în articol: Punctul de întâlnire
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close