Antena 3 CNN Actualitate Tudorel Toader, lovitură pentru Klaus Iohannis: „Este gata sesizarea CCR. Nu președintele decide remanierea”

Tudorel Toader, lovitură pentru Klaus Iohannis: „Este gata sesizarea CCR. Nu președintele decide remanierea”

Tudorel Toader, lovitură pentru Klaus Iohannis: „Este gata sesizarea CCR. Nu președintele decide remanierea”
Sursa foto: foto: Agerpres
04 Dec 2018   •   20:31

Ministrul Justițiției, Tudorel Toader, a făcut un anunț de ultimă oră de la Bruxelles jurnalistei Sabina Iosub și prezentat în exclusivitate în emisiunea Punctul de Întâlnire.

„Ma puteți întreba dacă am redactat draftul de sesizare? Da. Ce se întâmplă cu sesizarea, nu eu sunt autorul ci doamna premier, președintele Camerei Deputaților, președintele Sentatului. Mai firesc doamna premier, pentru că este un membru al Guvernului.

Argumentele sunt cele publice. Noi avem o putere executivă bicefală, jumătate la președinte, jumătate la Guvern. În 2008, Curtea Constituțională a dat o decizie, când eram judecător,  în care se spunea că pentru a se asigura un echilibru, trebuie să aibă și președintele un rol în procedura de numire. De a verifica și de a refuza o singură dată numirea unui ministru. Ipoteza în care un post de ministru este vacant, nu intră în discuție revocarea, intră în discuție doar numirea. Premierul propune, președintele poate refuza doar o dată, nu mai poate refuza încă o dată. Nu înseamnă că ministrul-candidat refuzat nu mai poate fi propus la un alt minister. A doua situație, postul de ministru este ocupat, primul-ministru vrea să-l înlocuiască pe ministru cu un altul. Președintele nu are nicio în revocarea ministrului, Guvernul nu este făcut și desfăcut de președinte, este condus de premier care el are putere de revocare. Președintele poate refuza o dată”, a declarat Tudorel Toader.

×
Subiecte în articol: tudorel toader Punctul de întâlnire
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close