Antena 3 CNN Actualitate Valeriu Gheorghiţă, anunţ de ultimă oră despre vaccinarea profesorilor

Valeriu Gheorghiţă, anunţ de ultimă oră despre vaccinarea profesorilor

Colonelul doctor Valeriu Gheorghiţă a vorbit în exclusivitate despre campania de vaccinare în cadrul emisiunii "Punctul de întâlnire" moderată de Radu Tudor la Antena 3.

Valeriu Gheorghiţă, anunţ de ultimă oră despre vaccinarea profesorilor
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    22 Feb 2021   •   21:16

A zecea tranșă de vaccin Pfizer BioNTech sosește luni în România. Vin peste 200.000 doze de vaccin. Cele mai multe vor ajunge în București, iar altele în Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Iași și Timișoara.

"La acest moment au fost trimise către România aproximativ 201.000 de vaccin de la Pfizer. Practic reprezintă cea mai mare tranșă de până la acest moment. Această tranșă asigură vaccinarea persoanelor deja programate cu prima doză dar și doza doua dar și de asemenea ne permite accelerarea campaniei de vaccinare și respectiv vaccinarea cu prioritate a personalului din învățământ precum și asigurarea vaccinării a persoanelor care încă se află internate în centrele rezidențiale și care nu au fost vaccinate și a persoanelor care sunt în momentul de față în imposibilitatea de a se deplasa la un centrul de vaccinare.

Mă refer la persoanele de la domiciliu, persoane fără adăpost, de asemenea așa cum am anunțat, luăm în calcul deschiderea de noi cabinete de vaccinari în luna martie cu posibilitate începerii programărilor chiar de la începutul lunii martie.

Din acest punct de vedere cred că în curând o să ajungem întradevăr la un milion de persoane vaccinate ținând cont de faptul că astăzi avem 820.000 de persoane vaccinate dintre care aproape 590.000 sunt persoane vaccinate cu cele două doze și au fost în total administrate peste 1.400.000 de doze de la începutul campaniei", a spus Valeriu Gheorghiţă la Antena 3.

Întrebat dacă numărul de doze va creşte în continuare, Valeriu Gheorghiţă a precizat că da, numărul de doze de la Pfizer va creşte săptămânal.

"Vestea bună este că într-adevăr de la o săptămână la alta, cel puțin pentru Pfizer numărul de doze va fi din ce în ce mai mare, de pildă în luna martie vom avea circa 220.000 de doze trimise săptămânal. De asemenea de la începutul lunii aprilie din datele preliminare se pare că vom avea un număr de cel puțin patru ori mai mare săptămânal, ceea ce ne va crea toate premisele pentru a putea crește substanțial ritmul de vaccinare și pentru a ne menține obiectivul pe care îl am mai afirmat și cu alte ocazii respectiv cele 10 milioane de persoane vaccinate până în luna septembrie

Ce se întâmplă cu profesorii? Vaccinarea mai întârzie?

"Eu pot să vă spun în acest moment că sunt aproximativ 42.000 de persoane din sistemul de educație care au fost deja vaccinate circa jumătate dintre ele sunt vaccinate și cu două sau doua, suplimentar sunt aproximativ 128.000 de persoane de programate, iar în cursul acestei săptămâni vom demara vaccinarea cu prioritate a persoanelor atât din sistemul de învățământ preuniversitar cât și universitar prin sprijinul echipelor mobile de vaccinare în spațiile puse la dispoziție în mare parte de Ministerul Educației, respectiv în centre de vaccinare existente la nivelul fiecărui județ, separat pe cele două tipuri de vaccinuri vaccinul de la AstraZeneca și vaccinul de la Pfizer.

O femeie din județul Olt a făcut șoc anafilactic după vaccinare

Referitor la prima reacţie adversă de şoc anafilactic înregistrată la un centru de vaccinare din Olt la o femeie de 46 de ani, Valeriu Gheorghită a precizat că intervenţia promtă a personalului medical a făcut ca in 7 minute persoana să fie stabilă din punct de vedere medical.

"În ziua precedentă într-adevăr o persoană de 46 de ani, de sex feminin, fără istoric de reacții alergice în antecedente, la aproximativ 10 minute după ce a primit prima doză de vaccin de la compania AstraZeneca a dezvoltat fenomene alergice care, în scurt timp, au evoluat au evoluat către relații reacții anafilactice cu instalarea tuturor criteriilor de șoc anafilactic, adică scăderea tensiunii arteriale.

Personalul medical a aplicat procedurile în momentul în care au constatat instalarea semnelor de reacție alergică majore. Evoluția a fost rapid favorabilă după circa 7 minute persoana practic s-a ameliorat din punct de vedere clinic. A a fost solicitat echipajul de urgență pentru transportul pacientei în unitatea medicală din Municipiul Slatina unde a rămas pentru supraveghere medicală.

Starea persoanei este foarte bună în momentul de față și din datele furnizate urmează a fi externată zilele următoare probabil chiar mâine.

Este de remarcat și de subliniat faptul că personalul medical a reacționat cu promptitudine sau cunoscut procedurile s-a administrat adrenalină și tot ce trebuie în cazul în care se instalează o astfel de reacţie.

Eu aș putea sublinia încă un aspect, dacă ne aducem aminte încă din primele zile de la debutul campaniei de vaccinare în Marea Britanie s-au instalat două cazuri de reacție anafilactică la persoane cu istorie de șoc anafilactic în antecedente, iar prin acest lucru aș vrea să subliniez faptul că reacția anafilactică este una foarte. Din datele pe care noi le avem la dispoziție apar circa 2,5 până la 5 cazuri la circa un milion de doze administrate. Este o evaluare făcută în Statele Unite pe circa 17-18 milioane de doze, fără să se înregistreze cazuri de deces din acest punct de vedere. Practic sigur că este o situație majoră este o reacție adversă majoră însă dacă este recunoscută la timp și se administrează tratamentul corect evoluția este una favorabilă", a mai explicat medicul Valeriu Gheorghiţă

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close