Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Ce mâncăm când avem ulcer! Medicul avertizează: ”Renunțați la aceste alimente!”

Ce mâncăm când avem ulcer! Medicul avertizează: ”Renunțați la aceste alimente!”

Astăzi aflăm tot ce este necesar să știm despre ulcer. Gastroenterologul Iulia Simionov a explicat la „Sfat de Sănătate cu Andeea Cigolea” de la ce apare, care sunt simptomele și mai ales cum ne tratăm. Există două mari cauze, însă este important să conștientizăm că un ulcer netratat ajunge să se transforme într-o gravă problemă de sănătate.

Ce mâncăm când avem ulcer! Medicul avertizează: ”Renunțați la aceste alimente!”
de Andreea Cigolea    |    31 Iul 2020   •   11:30

Cauzele ulcerului

”Majoritatea pacienților cu ulcer au o hipersecreție de acid clorhidric în stomac. În cea mai mare parte în cazurile de azi, sunt două mari cauze: infecția cu Helicobacter Pylori și  ultilizarea de antiinflamatoare nesteroidiene. Exista și alte cauze ca: gastrinoame, dar cauzele majore sunt cele enumerate mai devreme” a explicat gastroenterologul Iulia Simionov, la Antena 3.

Simptome ulcer 

”Simptomele sunt reprezentate de durere în ”capul pieptului”, durerea apare pe stomacul gol și se calmează după ce mâncăm, reflux gastroesofagian, eructații”.

Dieta pentru bolnavii de ulcer

”Nu facem ulcer din cauza dietei, însă există alimente care favorizează secreția de acid și atunci agravează simptomatologia. Sunt anumite alimente stimulatoare de aciditate: dulciuri, murături, foietaje, dulciuri pe stomacul gol, consumul de alcool. Pacientul ar trebui să își individualizeze dieta în funcție de ce îi face bine. Simptomele care dau ulcerul sunt semnalele unui ulcer, poate exista și o gastrită cu o simptomatologie asemănătoare. Dacă nu se ameliorează nimic după ce pacientul a schimbat dieta sau după medicație, atunci ar trebui să facă o endoscopie” a declarat medicul.

Prevenția ulcerului

”Fumatul are un rol decisiv în apariția ulcerului. Deci putem preveni dacă ne lăsăm de fumat, să mâncăm la ore cât de cât regulate și să nu abuzăm de anumite alimente care ne fac rău”

Complicațiile ulcerului

”Există complicații redutabile. Cea mai importantă este hemoragia și atunci pacientul elimină sânge prin melenă sau prin vărsături. Este o urgență medicală. O altă complicație este perforația, iar când vorbim de ulcerul gastric, există riscul să evolueze silențios și în timp la un neoplasm gastric” a încheiat gastroenterologul.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close