Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Cum se face corect testul rapid Antigen. Dr. Remus Gabriel Mihalcea: ''Majoritatea oamenilor au tendința să lase capul pe spate''

Cum se face corect testul rapid Antigen. Dr. Remus Gabriel Mihalcea: ''Majoritatea oamenilor au tendința să lase capul pe spate''

Astăzi vă arătăm cum se face corect un test rapid antigen, astfel încât rezultatul să fie concludent. Vă arătăm toți pașii pe care trebuie să îi urmați, cu recomandarea că ar fi indicat să apelați la un cadru medical într-un astfel de caz.

Cum se face corect testul rapid Antigen. Dr. Remus Gabriel Mihalcea: ''Majoritatea oamenilor au tendința să lase capul pe spate''
de Andreea Cigolea    |    02 Apr 2021   •   10:23

Pneumologul Marius Balea şi Dr. Remus Gabriel Mihalcea, medic specialist ORL, au vorbit la ''Sfat de Sănătate'' cu Andreea Cigolea despre testele rapide pentru depistarea COVID-19.

''Dacă este pozitiv, testul rapid pentru anticorpi care îți spune că ai trecut prin boală. Testul rapid pentru Antigen dacă este pozitiv spune că ai boala în acel moment. Orice test, char și PCR care e referință în momentul ăsta, au o sensibilitate, adică asta e proprietatea lor de a identifica pe cei negativi, ca fiind cu adevărat negativi și o capacitate de a identifica pacienții pozitivi. Ce e foarte important de știut e că majoritatea testelor rapide, cel puțin cele pe care le cunosc eu (...), e că majoritatea au fost dezvoltate pentru a testa pacienți simptomatici. De reținut este că există șansa ca un pacient care a fost contact, se testează cu un test rapid când nu este încă simptomatic, să iasă testul negativ și peste două zile să devină și simptomatic, repetă testul și este pozitiv. Asta este o variantă. Cunosc eu persoane care au fost contact și au făcut test rapid, a ieșit negativ și au făcut test PCR, a ieșit pozitiv, în perioada în care ei erau asimptomatici. În momentul în care au devenit simptomatici și testul rapid s-a pozitivat.

Chiar și PCR-ul identifică 70% din cazurile pozitive. Din 100 din pozitivi adevărați, 70 or să iasă că sunt pozitivi pe PCR.

Am înțeles că 112 este suprasolicitat și cred că este o variantă să îți faci testul acasă. Important e ce faci mai departe după ce ai făcut testul. Dacă nu este recoltat și prelucrat corect, e o șansă să iasă fals negativ și sunt și situații în care poate să iasă și fals pozitiv dacă e nu este manipulat corect. E foarte important să nu existe secreții în nas când recoltezi testul, adică nasul se curăță înainte de a recolta testul, a spus dr. Marius Balea, medic primar pneumolog vineri la rubrica Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

Dr. Remus Gabriel Mihalcea, medic specialist ORL: ''Foarte mulți oameni ajung târziu în spital''

''Ideal, la debutul simptomelor ar fi să efectuăm un prim test acasă. Dacă acesta este pozitiv, sfatul nostru, al specialiștilor este ca persoana respectivă, să anunțe imediat medicul de familie și Direcția de Sănătate Publică pentru a fi  îndrumat în ceea ce are de făcut ulterior. Foarte mulți oameni ajung târziu în spital în momentul în care au o afectare pulmonară foarte mare și sunt direct admiși în terapiile medii sau terapia intensivă'', a precizat medicul.

Cum se face corect recoltarea

''Cel mai important moment este recoltarea. Aceasta trebuie să fie făcută corect. Majoritatea oamenilor au tendința să lase capul pe spate în momentul în care introduc recoltorul. În momentul în care se produce acest lucru, noi vom recolta de undeva din zona superioară a foselor nazale, zonă care nu este indicată. Pentru a avea un rezultat corect, recoltarea trebuie să se facă din nasofaringe, iar pentru aceasta, privirea trebuie să fie înainte, bărbia ușor în piept. Se va introduce recoltorul în fosa nazală și se va merge pe planșeu, până în spatele nasului pentru recoltare. Se rotește de două-trei ori. Aceasta este o recoltare corectă. Niciodată recoltorul nu trebuie să se ducă în sus, în fosa nazală. 

''Testul poate ieși fals negativ''

Vom introduce recoltorul în soluție, vom roti timp de 30 de secunde, 1 minut. Vom adăuga două picături în locașul predefinit și vom aștepta rezultatul. Dacă recoltarea nu a fost corect efectuată, iar pacientul este simptomatic sau ușor simptomatic, testul poate ieși fals negativ. De asemenea, dacă recoltarea este făcută corect, cum am arătat mai devreme, șansele de a avea un rezultat corect sunt crescute considerabil. Dacă apar două liniuțe pe test înseamnă că avem un test pozitiv'', a explicat dr. Remus Gabriel Mihalcea, medic specialist ORL.

×
Parteneri
Max Verstappen a câștigat cursa de sprint la Shanghai
x close