Antena 3 CNN Life De la ce apar monturile şi când este cazul să ne operăm! Nu apelați niciodată la bisturiu dacă picioarele...

De la ce apar monturile şi când este cazul să ne operăm! Nu apelați niciodată la bisturiu dacă picioarele...

Astăzi vedem împreună ce sunt monturile, de la ce apar şi mai ales cum le prevenim. Este important să ştim că tratamentul este numai chirurgical dar niciodata din cauze estetice. Ortopedul Iozefina Botezatu ne lămureşte la ”Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea” tot ce avem nevoie să stim cu privire la acest subiect.

De la ce apar monturile şi când este cazul să ne operăm! Nu apelați niciodată la bisturiu dacă picioarele...
de Andreea Cigolea    |    04 Aug 2020   •   10:34

Ortopedul Iozefina Botezatu a fost invitată la rubrica ''Sfat de Sănătate'', unde a vorbit cu Andreea Cigolea despre aşa-zisele monturi şi când se poate interveni chirurgical.

''Mont este denumirea noastră populară. Medical se numeşte hallux valgus. Nu creşte nimic la nivelul degetului mare. Este pur şi simplu o formare a degetului mare''

Sunt două oase importante care formează degetul mare şi pur şi simplu îşi pierd locul lor anatomic şi se deformează şi apare aşa-zisul mont.

Sunt mai mulţi factori de la care apar. Evident că există şi o predispoziţie genetică. Apare mai frecvent la femei decât la bărbaţi din cauza diferenţelor anatomice dintre femei şi bărbaţi (...) Apar şi din cauză că purtăm încălţăminte neadecvată, adică pantofii cu toc foarte înalt şi foarte înguşti, care strâng degetele.

Sunt mai multe forme de hallux valgus. Există formele juvenile care apar la tinere frecvent, pentru că s-au născut cu aceste modificări anatomice. Sunt formele care apar la femei după vîrsta de 50-60 de ani din cauza încălţămintei neadecvate, greutăţii, statul mult în picioare. La persoanele vârstnice frecvent sunt implicate afecţiunile artrozice, dar şi afecţiunile de tip reumatismal.

''Tratamentul este chirurgical, însă tratamentul chirugical se face doar atunci când doare. Bine ar fi să nu facem această intervenţie chirurgicală doar din motive pur estetice''

Nu vreau să vă spun câte intervenţii sunt. Peste 100 de intervenţii chirurgicale sunt desrise în tratamentul acestei afecţiuni. Tocmai de aceea, pacientul trebuie să meargă la un specialist.

Intervenţia poate fi de de la o intervenţie de amploare-medie, până la o intervenţie de amploare-mare pentru hallux valgus moderat, deci nu este o deformare mare se pot face intervenţii chiar şi minim invaziv. Post operator pacienta poate călca pe picor un papuc special'' , a spus ortopedul Iozefina Botezatu.

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close