Antena 3 CNN Actualitate Câţi pacienţi cu COVID mai scapă, după ce ajung la ATI. Medic: "Nu se ştie de ce unii cu afectare 75% au evoluţie proastă şi alţii au evoluţie bună"

Câţi pacienţi cu COVID mai scapă, după ce ajung la ATI. Medic: "Nu se ştie de ce unii cu afectare 75% au evoluţie proastă şi alţii au evoluţie bună"

Anul pandemiei a fost cel mai greu an pentru întregul sistem medical. Pneumologul Marius Balea ne povesteşte experienţa sa din pespectiva unui medic, dar ne explică şi de ce este atât de periculos acest virus pentru plămânii noştri. Vedem dacă o dată afectați plămânii de COVID își mai revin sau nu, dar aflăm și faptul că asimptomaticii pot avea afectare pulmonară.

Câţi pacienţi cu COVID mai scapă, după ce ajung la ATI. Medic: "Nu se ştie de ce unii cu afectare 75% au evoluţie proastă şi alţii au evoluţie bună"
Sursa foto: Antena 3
de Milena Niță    |    20 Ian 2021   •   11:30

Aproape jumătate din cazurile grave de coronavirus care ajung la Terapie intensivă nu mai au scăpare, atrag atenţia medicii. 

"Din cazurile de la ATI, din bolnavii COVID-19 cu afectare pulmonară destul de gravă, 40-50% dintre ei au reuşit să plece acasă", a spus medicul Marius Balea, miercuri, la rubrica Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

Totuşi, odată afectaţi plămânii de această boală, sunt şanse mari ca ei să-şi revină, mai spune medicul.

"Depinde de cât de severă e afectarea. Există şi cazuri asimptomatice care au afectare pulmonară.

Cazurile asimptomatice de COVID au afectare pulmonară

Nu se ştie de ce unii cu afectare 75% au evoluţie proastă şi alţii au evoluţie bună şi pleacă acasă. 

Vârsta cu siguranţă contează în cazul lor, la fel şi bolile asociate. Dar au fost situaţii şi de un fel, şi de altul", a explicat dr. Balea.

"Pentru noi cel mai important e că pleacă pe picioarele lor acasă", a precizat medicul Balea, aflat în prima linie în lupta cu COVID-19.

Cât contează dacă fumăm şi ne infectăm cu coronavirus

În ce priveşte consumul de ţigări, medicul spune că nu crede că ar conta foarte mult statusul de fumător dau nefumător cu gradul de afectare pulmonară.

"Dar dacă ai deja o boală pulmonară, riscul să faci o formă mai gravă este mult mai mare. Şi fumatul se asociază cu boli pulmonare, mai ales după vârsta de 50 de ani", a atrans atenţia dr. Marius Balea.

Medicul spune că de când profesează în spital, în afară de anul în care a debutat, acesta a fost cel mai dificil an. 

"Cred că în afară de anul în care m-am angajat în acest spital a fost cel mai greu an. Doar ca medic.

Dr. Balea: A fost cel mai greu an de când lucrez în spital

A fost un volum de muncă foarte foarte mare, cu o boală pe care nu o cunoşteam prea bine şi nici acum nu o ştim bine, dar, oricum, ştim mai multe", a povestit specialistul.

Mulţumirea medicilor vine atunci când văd cu pacienţii lor pleacă acasă pe picioare. În această pandemie, nu puţine au fost situaţiile când bolnavii s-au întors la poarta spitalului, odată externaţi, ca să mulţumească medicilor care le-au salvat viaţa. 

Deşi pacienţii nu au putut să-i vadă pe doctori la faţă din cauza vizierelor şi măştilor de protecţie, le-au reţinut numele scris pe combinezon.

Ce face diferența dintre COVID și pneumonie. Medic: E cea mai bună variantă de diagnostic

"În cazul unei pneumonii COVID, pacientul poate fi asimptomatic, adică să nu aibă absolut niciun fel de semn de boală și să găsești întâmplător la o evaluare imagistică, iar semnele sunt mult mai nespecifice. Poți să ai simptomatologie digestivă de exemplu și să ai pneumonie COVID.

Din punct de vedere respirator, tusea este de această dată neproductivă, adică nu tuse cu expectorație. Tuse seacă, așa se numește popular. Putem avea infecția COVID și se poate să fim asimptomatici și să avem pneumonie și nu înseamnă nimic deosebit. 

În momentul acesta este foarte greu să zici că nu ai intrat în contact cu nimeni. De cele mai multe ori, nu știi. Un test PCR e cea mai bună variantă de diagnostic, dar și testele rapide de Antigen, cele care se fac din nas. Din punctul meu de vedere, indicația de a te evalua e legată doar de simptome. Nu ai simptome, nu trebuie să te evaluezi", a explicat dr. Balea. 

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close