Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Sfat de sănătate. Cum ajungem să ne poluăm singuri în casă, prin obiceiuri la care nici nu ne-am gândit

Sfat de sănătate. Cum ajungem să ne poluăm singuri în casă, prin obiceiuri la care nici nu ne-am gândit

Zilele acestea vedem cel mai bine cât de poluate sunt orașele noastre și cât de mult a scăzut poluarea pentru că stăm acasă. Ceea ce probabil nu știm este faptul că ne putem polua și în casă. Care sunt sursele, aflăm de la toxicologul Radu Țincu. Trebuie să știm și faptul că există o legătură importantă între poluare și cancer.

Sfat de sănătate. Cum ajungem să ne poluăm singuri în casă, prin obiceiuri la care nici nu ne-am gândit
de M.Z.    |    23 Mar 2020   •   09:29

Substanţele toxice din mediul înconjurător ne afectează mai mult decât am putea crede, iar prezenţa plasticului se poate vedea şi în corpul nostru. Astfel, se explică cum se ajunge în situaţia în care oameni care nu fumează se îmbolnăvesc de cancer pulmonar.

"Revoluţia industrială a adus o cantitate enormă de substanţe toxice care au fost revărsate în mediu. Poluarea e reponsabilă de o mare parte din îmbolnăvirile la nivel mondial, există corelaţii între poluare şi cancere. Aşa ne explicăm de ce persoane nefumătoare dezvoltă cancer pulmonar, pentru că aerul pe care îl respirăm conţine substanţe toxice.

De exemplu, metalele grele din mediul înconjurător, din apa mărilor şi oceanelor, au contaminat supravieţuitoarele din aceste medii şi azi avem peşti contaminaţi cu metale grele sau fructe de mare contaminate cu plastice deversate de acolo.

Un studiu din 2019 de la Universitatea din Viena arată că opt din 10 persoane sănătoase au în materiile fecale prezenţă de plastic, ceea ce arată că suntem expuşi zilnic acestui nou toxic, plasticului", a explicat medicul Radu Țincu, luni, la Antena 3.

Medicul toxicolog atrage atenţia cât de periculos este plasticul din jurul nostru, inclusiv cel pe care îl ţinem în casă. În plus, unele obiceiuri zilnice pot explia de ce copiii se îmbolnăvesc tot mai des e alergii sau astm.

"Tot ce ne înconjoară şi e depozitat în plastic eliberează particule de microplastic, iar acestea ajung în corpul nostru.

Poluarea din casă este mai mică faţă de cea de afară, dar ne afectează şi aceasta. În casă ne poluăm cu propriile noastre obiceiuri: folosirea de substanţe de curăţenie, odorizante, aromatizanţi, lumânări parfumate. Şi ne mirăm de ce, în ultimii ani, o proporţie mare ce copii au boli alergice şi astm", a atenţionat dr. Ţincu.

Cum limităm poluarea din casa noastră

 

×
Subiecte în articol: Radu Țincu poluare Sfat de sănătate
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close