Antena 3 CNN Life Boala de care suferim 90% dintre noi și nu știm! Simptomele care trebuie să ne alarmeze. Mergeți la medic

Boala de care suferim 90% dintre noi și nu știm! Simptomele care trebuie să ne alarmeze. Mergeți la medic

Pe toţi ne doare spatele din când în când, însă cum ştim că este într adevar o problemă medicală? Neurochirurgul Horaţiu Ioani a explicat la rubrica ''Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea”, care sunt cauzele ascunse ale durerilor de spate. Vestea proastă este că 90% dintre noi avem o hernie cervicală.

Boala de care suferim 90% dintre noi și nu știm! Simptomele care trebuie să ne alarmeze. Mergeți la medic
Sursa foto: Pixabay
de Andreea Cigolea    |    23 Iul 2020   •   17:12

''Oamenii vin la medic, în principiu când apare o durere cu diferite localizări, că e cervical, că e toracic, că e lombar, cel mai frecvent lombar. Problemele care pleacă de la coloană, por fi şi de la un mod defectuos în care îţi mişti membrele, că sunt mâinile, că sunt picioarele. Sunt probleme care poate să apară tot de la coloană şi asta declanşează o serie de investigaţii.

90% dintre noi suferim de hernie cervicală

În cele mai multe cazuri pot fi doar nişte dureri musculare, adică o suprasolicitare a musculaturii spatelui, care survine din diferite motive, că stai mult la birou, că ridici greutăţi, că faci nişte mişcări ale corpului un pic mai complexe, sau peste limita corpului de a tolera. În cea mai mare pate, nu e panică atunci când ai o problemă de genul acesta.

Sunt cazuri foarte rare în care o durere de spate poate să indice că ai o hernie de disc siptomatică, adică o hernie de disc care necesită o intervenţie chirurgicală şi aici trebuie subliniat că în 99,99%, herniile de disc nu au nevoie de tratament chirurgical. Dacă ai peste 20 de ani şi stai în picioare, aproape garantat o ai, adică nu înseamnă că dacă ai hernie de disc trebuie să faci operaţie. O hernie de disc care dă anumite simptome trebuie investigată.

În anumite cazuri, hernia de disc este ieşită un pic mai mult decât ar trebui şi  ajunge să loveasc nervii şi atunci apar dureri cu anumite caracteristici şi poate să apară şi anumite deficite, adică nu îţi mai mişti piciorul sau mâna cum ar trebui.

Osteporoza este o scădere a densităţii osoase şi poate să apară dintr-o multitudine de cauze

Noi ca şi neurochirurgi întâlnim osteoporoza simtomatică când vin pacienţi cu dureri de spate, în general pacienţi supraponderali, dar şi pacienţi cu o greutate normală care au făcut o mişcare bruscă. (...) Sunt mulţi tineri care petrec foarte mult timp la birou şi sunt genul războinici de weekend şi merg să rupă sala de forţă şi vin după aia cu o durere puternică de spate, după ce au ridicat 10 kg şi durerea merge pe picior, fac un RMN şi au hernie (...) Există soluţii pentru orice afecţiune'', a spus, la Antena 3, dr. Horaţiu Ioani, medic primar neurochirug.

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate coloana Horaţiu Ioani
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close