Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Sfat de sănătate. Cum scăpăm de pofta de dulce. "Când vrei să renunţi la zahăr, treci printr-un sevraj, el funcţionează ca un drog"

Sfat de sănătate. Cum scăpăm de pofta de dulce. "Când vrei să renunţi la zahăr, treci printr-un sevraj, el funcţionează ca un drog"

Astăzi aflăm tot ce trebuie să ştim despre mâncatul emoţional. Nutriţionistul Laura Ene ne explică despre această problemă care ne aduce kilograme în plus pe tot parcursul vieţii - cantitatea, calitatea, momentul şi de ce mâncăm pe fond emoţional. Din păcate, trebuie să ştim şi că pofta de dulce nu poate dispărea niciodată. 

Sfat de sănătate. Cum scăpăm de pofta de dulce. "Când vrei să renunţi la zahăr, treci printr-un sevraj, el funcţionează ca un drog"
Sursa foto: Pixabay
de M.Z.    |    08 Iun 2020   •   09:55

Medicul spune că una dintre cele mai frecvente întrebări care i se pun de pacienţii care vin la cabinet este "cum scap de pofta de dulce?".

Veste proastă este că de pofta de dulce nu scăpăm niciodată, însă partea bună este că ea se poate educa, pentru a nu pica în capcana mâncatului emoţional. 

"Cu cât mâncăm mai mult dulce, se întăreşte bucla de feed-back, de recompensă şi vrem şi mai mult", a explicat medicul Laura Ene, luni, la rubrica Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

Mâncăm emoţional de mici

Nutriţionistul a făcut o paralelă cu mâncatul emoţional încă din primele zile de viaţă, atunci când bebeluşul plânge, este pus la sânul mamei şi primind lapte, se linişteşte.

Atunci, mâncarea este un moment de bucurie. În plus, ne obişnuim cu gustul uşor dulceag şi gras al laptelui. Să nu uităm că şi ciocolata înseamnă tot dulce şi gras.

Aşadar, de gustul de dulce nu putem scăpa, însă îl putem controla, mâncând o cantitate rezonabilă şi la un moment potrivit din zi.

Dr. Ene: zahărul creează dependenţă, pentru că funcţionează ca un drog

Probleme apar şi atunci când vrem să renunţăm complet la zahăr.

"La un moment dat chiar devine adictiv, iar zahărul creează dependenţă pentru că funcţionează ca un drog. Când vrei să te laşi de el, treci printr-un sevraj", adăugă dr. Ene. 

În concluzie, nu putem să scăpăm de pofta de dulce, trebuie doar să învăţăm să ne-o educăm, cu măsura potrivită şi la momentul potrivit.

Sfat de sănătate. De ce apare mâncatul emoţional şi cum scăpăm de acest obicei

Cum scăpăm de pofta de dulce

×
Subiecte în articol: dulce Sfat de sănătate Laura Ene
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close