Antena 3 CNN Actualitate De la ce apare epilepsia. Dr. Oane: Putem avea o criză epileptică şi nici să nu ne dăm seama

De la ce apare epilepsia. Dr. Oane: Putem avea o criză epileptică şi nici să nu ne dăm seama

Astăzi este Purple Day, adică Ziua internaţională a luptei împotriva epilepsiei. Neurologul Irina Oane ne spune de ce apare epilepsia, dar mult mai important ar fi să ştim cum să gestionăm crizele epileptice atunci când avem în preajmă un bolnav. Tot azi aflăm şi dacă ne vindecăm sau nu, dar şi când e cazul să sunăm la 112 în urma unei astfel de crize.

De la ce apare epilepsia. Dr. Oane: Putem avea o criză epileptică şi nici să nu ne dăm seama
Sursa foto: Antena 3
26 Mar 2021   •   11:06

"Epilepsia poate avea foarte multe cauze, există sute de boli care se pot exprima prin crize de epilepsie. Ea poate să fie structurală, atunci când avem în creier o leziune, o modificare şi ea provoacă aceste crize sau poate să fie genetică, imună ori metabolică", a explicat medicul Irina Oane, vineri, la rubrica Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

În cazul epilepsiei imune, în organismul nostru se secretă anumite substanţe care atacă creierul şi această modificare generează crize. 

Cât priveşte epilepsia metabolică, ea apare atunci când în organismul nostru există anumite dezechilibre şi, prin urmare, apar acele crize, a spus medicul neurolog.

Crizele epileptice pot fi prevenite

Odată diagnosticată boala, prevenţia se face printr-un tratament epileptic, astfel că bolnavul ia nişte medicamente pentru a preveni, pe cât posibil, apariţia altor crize.

Simptomele acestei boli dure sunt crizele epileptice, care pot fi foarte diverse. 

Simptomele unei crize de epilepsie

"De la mici senzaţii, când pacienţii îşi aduc aminte lucruri din trecut, fără să vrea şi simt un miros ciudat, iar ei pot să-şi desfăşoare activitatea, deci din exterior să fie complet neperceptibil, până la crize în care pacientul cade şi are convulsii.

Nu există un mod tipic în care se manifestă o crizpă de epilepsie", precizează dr. Oane.

În felul acesta, sunt persoane care au mici crize de epilepsie, nu conştientizează şi pot trăi ani de zile cu această boală.

În cazul epilepsiilor generate de leziuni ale creierului, dacă acele tumori se scot, se poate ca epilepsia să fie vindecată, asigură medicul.

Putem muri din cauza unei crize de epilepsie

"Este important ca oamenii să înţeleagă că există anumite tipuri de epilepsii care se pot vindeca", spune dr. Irina Oane.

Totuşi, există şi epilepsii care ne pun viaţa în pericol şi se mai întâmplă mai ales atunci când tratamentul nu dă roade. 

Cum ajutăm un epileptic care suferă o criză

"În primul rând, trebuie să asigurăm pacientul dacă el cade şi să-l aşezăm într-o poziţie de siguranţă, pentru că dacă are convulsii să nu se lovească treptat de vreun plan dur şi să cronometrăm criza. 

În mod normal, o criză se sfârşeşte cam în 3-5 minute. Dacă ea se prelungeşte şi persoana nu-şi revine, trebuie alertată Ambulanţa.

Circa 70% din pacienţi pot să ducă o viaţă normală cu epilesia, pentru că sunt controlaţi de tratament", spune neurologul.

×
Subiecte în articol: Irina Oane Sfat de sănătate epilepsie
Parteneri
Marcel Ciolacu, prezentat ca "viitorul preşedinte al României"
x close