Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Sfat de sănătate. Beneficiile donării de sânge

Sfat de sănătate. Beneficiile donării de sânge

Din păcate, statisticile ne spun că România este pe ultimele locuri în ce privește donarea benevolă de sânge. Dar cum se realizează de fapt o donare de sânge? Hematologul Alina Tănase ne explică imediat care sunt recomandările pentru o astfel de procedură, dar și care sunt drepturile donatorilor. Nu uitați! Dacă sângele dumneavoastră este sănătos, puteți salva chiar și trei vieți.

Sfat de sănătate. Beneficiile donării de sânge
07 Ian 2020   •   09:22

''Pacientul trebuie să aibă între 18 şi 60 de ani, să aibă peste 50 de kilograme, să aibă o tensiune arterială normală. De asemenea, pulsul trebuie să fie în limite normale. Pacienţii trebuie să aibă o stare de sănătate corectă, în sensul să nu sufere de o boală cronică, incurabilă, infecţioasă aflată în tratament. Orice fel de boală în tratament exclude donarea de sânge.

Există criterii de excludere temportală, cum ar fi o răceală. De asemenea, femeile însărcinate sau în timpul ciclului menstrual sau care sunt imediat după ce au născut şi sunt în perioada de alăptare, nu ai voie să doneze sânge (...) Alcoolul consumat cu 24 de ore înainte exclude donarea de sânge. Înainte de donare şi după, donaturul este sfătuit să nu fumeze. Este exclus orice donator care a avut o intervenţie chirurgicală, dentară sau care a avut un tatuaj în ultimele săptămâni. Şi contactul neprotejat cu un partener care are o problemă, bineînţeles că duce la excluderea de la donare.

Mininum opt săptămâni sunt admise pentru a dona din nou, dar femeile de obicei pot să doneze de trei, maximum patru ori pe an, iar bărbaţii de patru-cinci ori. Beneficiile pe care le are donarea de sânge pentru organismul nostru: imunitatea este crescută în condiţiile în care refacem sângele. Sângele se reface foarte repede. Ca volum în câteva ore, iar ca celule, în câteva săptămâni, deci chiar nu e problemă.

Există şi beneficii date de stat, cu acea zi liberă de la lucru, cu nişte bonuri de masă şi cu analizele la zi. Orice donator poate să aibă acces la analizele lui de sânge.

Este extrem de important să donăm sânge. Este atât nevoie de sânge şi poate că nu spunem destul câte vieţie se pot salva cu această donare de sânge'', a spus hematologul Alina Tănase.

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close