Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Sfat de sănătate. Apendicele nu este un organ "inutil", aşa cum se spunea până acum. Care este rolul lui în organism

Sfat de sănătate. Apendicele nu este un organ "inutil", aşa cum se spunea până acum. Care este rolul lui în organism

Mulți dintre dumneavoastră au trecut cel mai probabil printr-o operație de îndepărtare a apendicelui. Dar știm și care sunt complicațiile? Chirurgul Bogdan Safta ne spune de la ce apare apendicita, când devine periculoasă, dar și dacă putem discuta despre o prevenție sau nu. Toate informațiile, imediat.

Sfat de sănătate. Apendicele nu este un organ "inutil", aşa cum se spunea până acum. Care este rolul lui în organism
Sursa foto: Antena 3
de M.Z.    |    27 Mar 2020   •   09:22

Apendicita este o inflamaţia a apendicelui, iar primul simptom care ne trimite la medic este o durere puternică în dreapta jos.

"Primul simptom este o durere în fosa iliacă dreaptă, persistentă, care nu cedează la medicamente şi se accentuează, creşte progresiv. În plus, poate fi însoţită de greaţă, vărsături, diaree, constipaţie sau febră", a subliniat medicul Bogdan Safta, vineri, la rubrica Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

Mare parte a persoanelor care ajung la medic cu apendicită sunt tineri, însă afecţiunea poate apărea şi la vârstnici. În plus, la ei simptomele sunt mai slab accentuate, motiv pentru care ajung mai târziu la spital. 

Grav este că, în unele situaţii, pot apărea complicaţii.

"Dacă nu ajungem la doctor în timp util, poate apărea peritonita, din cauza perforaţiei apendicelui. Aceasta poate duce, în final, şi în cazurile grave, la deces", atrage atenţia chirurgul Bogdan Safta.

Viaţa fără apendice este la fel, spune medicul. Singura diferenţă este că acum nu se mai merge pe ideea de până acum că apendicele nu are niciun rol în organism.

"Înainte se spunea că apendicele nu are niciun rol în organism, dar s-a dovedit că acesta are un rol în imunitate, este un organ limfatic, de caeea s-a abandonat ideea operaţiei de apendicită în scop profilactic", a lămurit medicul.

Sfat de Sănătate. Care sunt complicaţiile apendicitei

×
Parteneri
Vremea se răceşte brusc în România. Zonele vizate de alerta ANM
x close