Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Sfat de sănătate. Ce este boala celiacă. Simptomele intoleranței la gluten

Sfat de sănătate. Ce este boala celiacă. Simptomele intoleranței la gluten

Sfat de sănătate. Ce este boala celiacă. Simptomele intoleranței la gluten
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
23 Mai 2019   •   09:26

Care sunt simptomele și analizele necesare pentru depistarea alergiei la gluten. Ce este boala celiacă și cine sunt cei care trebuie să țină dietă toată viața, a explicat medicul Bogdan Mateescu, la ”Sfat de Sănătate” cu Andreea Cigolea.

„Boala celiacă cunoaște în ultimele decade o creștere de zeci de ori față de perioada de dinainte de război. Este o reacție alergică la niște substanțe care se regăsesc în cereale. Mâncăm din copilărie astfel de substanțe, de exemplu, pâinea. Orice prăjitură, orice aliment conservat conține astfel de adaosuri din cereale și extrase din această substanță, numită gluten”, a precizat medicul specialist, Bogdan Mateescu.

„Oamenii pot să fie mai balonați, pot avea crampe, pot avea leziuni surpriză din partea altor aparate și organe care nu au legătură directă cu tubul digestiv. Apar anumite tipuri de erupții pe piele, descuamarea pielii. Soluția pe care ți-o oferă doctorul este o dietă fără gluten”, a subliniat medicul.

„Boala celiacă este o anomalie genetică, însă numai o minoritate dintre cei care au acele gene modificate fac boala, însă poate interveni și altceva, cum este de pildă microbiota”, a adăugat Bogdan Mateescu.

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate Andreea Cigolea
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close