Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Stirile de dimineata Sfat de sănătate: Ce este o urgență stomatologică și care sunt noile reguli în cabinete

Sfat de sănătate: Ce este o urgență stomatologică și care sunt noile reguli în cabinete

Dacă nu ați avut probleme dentare în timpul stării de urgență, vă puteți considera fericiți. Însă ar trebui totuși să știm ce reprezintă o urgență atunci când vine vorba de dantură. Dentistul Ada Epistatu a vorbit la la „Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea” despre când este necesar să mergem la cabinetul stomatologic și care sunt noile reguli în cabinete.

Sfat de sănătate: Ce este o urgență stomatologică și care sunt noile reguli în cabinete
29 Mai 2020   •   09:46

”Durerea de măsea este o urgență, nu putem sta cu durere. Și depinde cum se poate rezolva. Dar ceea ce vreau să specific este că noi am ieșit din starea de urgență, suntem în starea de alertă, se pot face mai multe manevre în cabinetul somatologic acum”, spune doctorul stomatolog Ada Epistatu. 

În cazul pacienților infectați cu coronavirus, medicul spune că și aceștia sunt primiți în clinică, însă sunt tratați după anumite măsuri speciale. Potrivit acestuia, o urgență pentru pacientul cu COVID înseamnă orice durere de măsea care nu se poate rezolva medicamentos.

”Nu înseamnă extracții, ci înseamnă rezolvarea fie a abcesului parodontal, o incizie eventual sau ușurarea durerii. Nu se fac tratamente laborioase pe pacientul cu COVID. Nu se fac tratamente cu degajare de aerosoli, folosirea turbinei, a aerului, dar se fac anumite manevre pentru a ușura durerea”.

Pentru protecția pacienților, după ce un pacient infectat a fost tratat, cel puțin două ore nu va mai intra nimeni în cabinet. Pe lângă dezinfectarea suprafețelor, asistenții se ocupă de ”nebulizarea aerului din cabinet și din clinică, de autoclavarea pieselor, de îndepărtarea din cabinet a tot ceea ce s-a folosit pentru tratarea pacientului cu COVID”. 

Medicul a vorbit, de asemenea, despre noile reguli care trebuie respectate de fiecare persoană care merge într-un cabinet stomatologic. 

- triajul telefonic 

- luarea temperaturii

- completarea unui formular

- dezinfectarea picioarelor

-  purtearea încălțămintei de unică folosință 

- dezinfectarea mâinilor pacientului 

- depozitarea bunurilor personale (telefon, chei, etc.) într-o cutie sterilă, într-ul loc special

- purtarea măștii până la așezarea pe scaun

- interdicția de a atinge suprafețele din clinică

 

 

 

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close