Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Sfat de sănătate. Medicamente care fac rău stomacului

Sfat de sănătate. Medicamente care fac rău stomacului

De câte ori nu ați auzit că dacă luați un tratament cu antibiotice atunci este nevoie și de anumite pastile pentru refacerea florei intestinale. Gastroenterologul Tudor Arbănaș ne ajută să înțelegem cum funcționează această floră și ce o dezechilibrează. Mare atenție, consumul excesiv de medicamente duce la boli grave.

Sfat de sănătate. Medicamente care fac rău stomacului
Sursa foto: Antena 3
de M.Z.    |    13 Mai 2020   •   09:24

"Pe tubul digestiv există nişte medicamente consacrate care au un potenţial mare de efecte secundare: antiinflamatoarele nonsteroidiene, în care e inclusă şi aspirina folosită foarte larg în scop profilactic de pacienţii cu probleme cardiovasculare, dar şi Ibuprofen, Diclofenac şi toate au un potenţial ulcerigen semnificativ", a spus medicul Tudor Arbănaș, miercuri, la rubrica Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea, de la Antena 3.

Antibioticele, la rândul lor, ne ajută să combatem o infecţie externă, dar ne afectează flora microbiană intestinală, putând apărea efecte precum diaree, dureri abdominale, balonări, intoleranţe digestive.

De aceea, mulţi medici ne recomandă ca în timpul tratamentului cu antibiotice să luăm şi terapie pentru flora intestinală, însă nu întodeauna acest lucru ne face bine.

"S-a constant că dacă după antibioterapie intervenim şi încercăm cu prebiotice să reechilibrăm flora digestivă se poate ca acest lucru să întârzie refacerea sau revenirea la normal a florei. Aşa că, tendinţa la ora actuală e să nu asociem neapărat în timpul antibioterapiei aceste probiotice, ci să aşteptăm să vedem ce se întâmplă după tratament. Şi dacă pacientul are nişte tulburări legate de acest tratament, să administrăm diferite pre şi probiotice. S-ar putea ca această strategie să dea mai multe roade.

Problema e că deocamdată, din punct de vedere medical, nu suntem în stare să remediem aceste dezechilibre. Flora intestinală este particulară fiecărui om, este ceva unic. Ideea de a aduce din afară nişte bacterii care să refacă acest echilibru este destul problematic ca aplicare, deşi în sine este un lucru bun", a spus medicul Arbănaș.

Sfat de Sănătate. Medicamente care fac rău tubului digestiv

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close