Antena 3 CNN Actualitate Pediatrul Mihai Craiu, despre deficitul vitaminei D în contexul COVID: ”Dacă doriți un produs natural poate să intre în discuție uleiul de ficat de cod”

Pediatrul Mihai Craiu, despre deficitul vitaminei D în contexul COVID: ”Dacă doriți un produs natural poate să intre în discuție uleiul de ficat de cod”

Studiile au aratat că vitamina D ne ajută în prevenţia COVID, însă asta nu înseamnă că nu ne îmbolnăvim, ci că am putea face o formă mai uşoara de boală. Pediatrul Mihai Craiu ne explica tot ce trebuie să ştim si despre uleiul de ficat de cod, folosit de multi dintre dumneavostră. E important să ştim că o carenţă de vitamina D este ereditară.

Pediatrul Mihai Craiu, despre deficitul vitaminei D în contexul COVID: ”Dacă doriți un produs natural poate să intre în discuție uleiul de ficat de cod”
de Andreea Cigolea    |    12 Feb 2021   •   10:01

Pediatrul Mihai Craiu a vorbit la rubrica Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea despre beneficiile uleiului de ficat de cod.

Pericolul carenţei de vitamina D la beleluşi

''Uleiul de ficat de cod conţine, pe lângă acizii Omega 3 şi vitamina D. Deficitul de vitamina D corectat prin această intervenţie poate să agraveze evoluţia infecţiei cu noul coronavirus. Ştim de multă vreme, dinainte de pandemie, că vitamina D are roluluri imunomodulatori.

Există receptări pentru vitamina D pe o mulţime de celule imune. Ştim, de asemenea, că sugarii mici care au rahitism, deci carenţă gravă de vitamina D fac infecţii pulmonare prelungite, se şi numeşte plămân rahitic şi pe vremea comunismului era chiar sursă de mortalitate.

Deficitul vitaminei D în contextul COVID

Mai există un alt studiu publicat din India în care s-au uitat la o cohortă de persoane relativ tinere, pentru că media de vârstă în India este aşa cum este şi de oameni care chiar stau la soare multă vreme, deci ar face vitamina D şi s-au uitat la pacienţi spitalizaţi care au nivele normale de vitamina D, le-au măsurat la internare, versus cei care au deficit. Din cei care au forme bune de vitamina D circulantă în sânge, forma activată, pentru că trebuie spus că numai vitamina D, ea singură, nu face chiar tot ceea ce poate să facă vitamina D, a fost la nivele normale la acei pacienţi care au făcut rareori complicaţii şi spitalizare rară în Terapie Intensivă şi rar, mortalitate. Avem nişte dovezi circumstanţiale, că lipsa vitaminei D e rea. Cert este că o să avem un răspuns ştiinţific. Universitatea din Oslo a demarat un studiu absolut impresionant, pe 70.000 de norvegieni voluntari sănătoşi care primesc în mod randmomizat placebo controlat, adică unii primesc ulei de floarea soarelui şi unii ulei de ficat de cod şi în aprilie 2021 va exista un raport care să spună pe durata sezonului de iarnă, cumulat, câte cazuri au apărut la cei care au primit, versus cei care nu au primit. Este rezonabil să ne aşteptăm într-o populaţie cu expunere redusă la soare, că în zona scandinavă e puţin soare, să funcţioneze această chestie.

Ce înseamnă excesul de vitamina D

Riscul de a ajunge în zonă de exces, câtă vreme folosim un produs natural în doza prescrisă, adică să nu bem jumătate de flacon de ulei de peşte. Dacă luăm doza recomandă, riscul de exces, chiar şi în absenţa măsurătorii este practic nulă, pentru că autorii studiului norvegian recomandă nişte doze fiziologice de vitamina D, nişte doze terapeutice în care să dăm doze foarte mari, în speranţa să vindecăm SARS CoV-2 ș în scop de prevenție. Cert este că, toate studiile spun, carența de vitamina D favorizează o evoluție proastă a infecției cu noul coronavirus, de aceea, mai ales copiii a celor părinți ce au fost testați la nivele modeste de vitamina D, gândiți-vă să corectați acum câtă vreme există o tranmitere comunitară importantă cu orice tip de vitamina D considerați oportun. Dacă doriți un produs natural poate să intre în discuție uleiul de ficat de cod.

Carența vitaminei D, ereditară

Carența de vitamina D poate să fie moștenită, pentru că în primul rând moștenim modul de alimentație, dieta și obiceiurile familiei și al doilea, viteza cu care activăm vitamina D, pentru că am spus că în sânge circulă o formă activată, atât în rinichi, cât și în ficat. Persoanele care au probleme hepatice cronice, fie că sunt obeze sau că au alte comorbidități, sau persoanele cu boli renale importante vor avea niște nivele de vitamina D activă mai proaste, ori bună parte din bolile renale cronice și hepatice cronice pot fi moștenite'', a spus medicul Mihai Craiu.

×
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close