Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Sfat de sănătate. La ce trebuie să fie atenţi diabeticii în pandemia de COVID-19 şi ce trebuie să facă

Sfat de sănătate. La ce trebuie să fie atenţi diabeticii în pandemia de COVID-19 şi ce trebuie să facă

Persoanele care suferă de diabet fac parte din categoria de risc care se poate infecta mai ușor cu noul COVID-19. Expertul în boli metabolice şi nutriţie Ruxandra Pleșea ne spune cum afectează coronavirusul persoanele cu diabet și ce se întâmplă de fapt în organismul unui diabetic când se infectează cu acest nou virus.

Sfat de sănătate. La ce trebuie să fie atenţi diabeticii în pandemia de COVID-19 şi ce trebuie să facă
Sursa foto: Antena 3
de M.Z.    |    08 Mai 2020   •   09:55

"Persoanele cu diabet zaharat nu neapărat contractează mai repede virusul, însă evoluţia poate să fie mai gravă. Dacă au asociat şi alte comorbidităţi, precum hipertensiune aterială sau obezitate, suferă de un status inflamator cronic, adică în permanenţă se secretă factori de inflamaţie. Şi când acesta se suprapune cu infecţia cronică cu noul coronavirus, care de asemenea înseamnă inflamaţie, se generează un răspuns inflamator greu de stăpânit, după cum s-a observat până la această dată", a explicat medicul Ruxandra Pleșea, vineri, la rubrica Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

În plus, până acum s-a spus că acest virus nu produce leziuni doar la nivel pulmonar, ci la nivelul tuturor vaselor de sânge care se regăsesc şi în alte organe, a atenţionat medicul.

Câteva sfaturi pentru persoanele cu diabet, în plină pandemie de coronavirus.

"În primul rând, persoanele cu diabet zaharat trebuie să-şi controleze foarte bine glicemia, fiind foarte atenţi nu doar la dietă, dar şi la activitatea fizică, pentru că şi aceasta influenţează valorile glicemice.

Apoi, tratamentul este sfânt pentru aceşti bolnavi", spune medicul Pleşea.

Semne ale unui dezechilibru glicemic sunt: sete sau foame intensă, scădere în greutate, glicemie peste 250. 

"Atunci, pacientul trebuie să ia legătura cu doctorul diabetolog curant", atenţionează dr. Ruxandra Pleșea.

Cât priveşte restricţiile din pandemie şi statul în casă, trebuie ştiut că "emoţiile negative şi gândurile rele duc şi ele la creşterea glicemiei, aşa că este important să ne setăm psihoemoţional foarte bine, chiar dacă stăm în casă", ne sfătuieşte medicul.

Sfat de Sănătate. Cât de periculos este COVID-19 pentru diabetici

×
Parteneri
Sondaj: Cîrstoiu, la un pas să îl depăşească pe Nicuşor Dan
x close