Antena 3 CNN Actualitate Ce înseamnă, de fapt, o tensiune normală. Medic cardiolog: ”E zona ideală în care riscul cardiovascular este cel mai redus”

Ce înseamnă, de fapt, o tensiune normală. Medic cardiolog: ”E zona ideală în care riscul cardiovascular este cel mai redus”

Ce înseamnă o tensiune normală, dar și ce ascunde de fapt o tensiune crescută.

Ce înseamnă, de fapt, o tensiune normală. Medic cardiolog: ”E zona ideală în care riscul cardiovascular este cel mai redus”
Sursa foto: Pixabay.com
de Andreea Cigolea    |    16 Noi 2020   •   10:05

Cardiologul Silviu Dumitrescu a vorbit la ”Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea” despre cum ne măsuram corect valorile tensionale, dar și care este dieta ideală pentru o inimă sănătoasă. Mare atenție! Tensiunea crescută nu are niciun simptom, însă ne poate pune viața în pericol. 

”Este un lucru extrem de important pentru a ne menține o viață sănătoasă și lipsită de evenimente cardiovasculare să avem tensiune sănătoasă. În prezent știm că o valoare optimă în general 120 cu 70 ar fi zona ideală în care riscul cardiovascular este cel mai redus”, spune medicul Silviu Dumitrescu.

Ce ar putea ascunde o tensiune mare

O valoare tensională crescută apărută spre exemplu în timpul efortului poate să fie determinată de ischemia miocardică. E normal ca tensiunea să crească dar până la un anumit nivel și e normal ca tensiunea să scadă după efort, precizează medicul cardiolog.

Cum ne dăm seama că avem o tensiune mare

Cel mai simplu mod este să ne măsurăm tensiunea. Potrivit medicului, rar se întâmplă ca hipertensivul să spună că îl doare capul și amețește. Există și aceste simptome date de valorile tensionale crescute dar sunt mult mai puțin frecvente decât situațiile în care pacientul are tensiune 16-18 și nu simte nimic.

”E foarte bine să avem un tensiometru acasă și din când în când să avem obiceiul să avem această curiozitate”,  adaugă medicul.

Cum ne măsurăm corect tensiunea

Tensiunea trebuie măsurată corect adică nu după ce ne-am supărat, nu după ce am făcut un efort ci după ce am stat 5-10 minute liniștiți, de preferat la orizontală.

Cum ne scădem tensiunea în mod natural

Sunt foarte multe lucruri care țin de pacienți. Dieta hipertensivului trebuie să fie cu un conținut redus de sare. Un alt aspect important este exercițiul fizic. Dacă hipertensivul face exerciții fizice, valorile tensionale se normalizează sau tratamentul hipertensiv este mai eficient.

Greutatea corporală este un alt element important. Reducerea greutății corporale reduce tensiunea arterială.

Fumătorii pot face un experiment foarte simplu - să își măsoare tensiunea înainte să fumeze și după ce au fumat o țigară. Renunțând la fumat, valorile tensionale se reduc.

Ce înseamnă o tensiune normală, dar și ce ascunde de fapt o tensiune crescută

Hipertensivii netratați ajung în etapa în care suferă evenimente cardiovasculare grave.

Inima este o pompă proiectată să lucreze la o presiune optimă. În momentul în care această pompă este pusă să lucreze în suprasarcină se produc modificări. Noi nu simțim nimic și asta se întâmplă un an ...doi ...trei, dar în acest timp modificările cardiace pregătesc evenimentul cardiovascular grav și care poartă nume neplăcute - infarct miocardic acut, accident vascular cerebral și nu în ultimul rând moarte subită cardiacă.

×
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close