Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Tot ce trebuie să știm despre celulele stem. Aceasă procedură este o asigurare de viață pentru copiii noștri

Tot ce trebuie să știm despre celulele stem. Aceasă procedură este o asigurare de viață pentru copiii noștri

Andreea Cigolea a vorbit la „Sfat de Sănătate” despre recoltarea de celule stem. Ginecologul Corina Gică a explicat la ce ne ajută pe viitor această procedură și cum se realizează.

Tot ce trebuie să știm despre celulele stem. Aceasă procedură este o asigurare de viață pentru copiii noștri
de Andreea Cigolea    |    10 Sep 2020   •   09:50

Este important să știm că banca de celule stem poate păstra acest țestut cel puțin 18 ani și este ca o asigurare de sănătate pentru copiii noștri.

Recoltarea celulelor stem este o procedură facilă, se face în timpul nașterii. Medicul care aduce pe lume copilașul poate recolta și celulele stem. Există un dispozitiv special, numit kit, cu ajutorul căruia se recoltează sânge din cordonul ombilical. Ulterior există, în funcție de firmele care stochează, opțiunea de a stoca țesut. Țesutul conține celule stem specializate, diferite de cele din țesutul sanguin care pot să fie folosite ulterior pentru alte afecțiuni. 

Recoltarea de celule stem este opțională. Care sunt avantajele 

Recoltarea este opțională. Bolile de care vorbim și care pot fi tratate cu ajutorul acestor celule, cum ar fi cancerul de sânge, apar foarte rar populației iar costurile sunt foarte mari. Nu toată lumea își permite să stocheze celule stem.

Cercetările vor fi ulterioare și pentru parte de medicină reparatorie. Din acea gelatină a țesutului ombilical se recoltează celulele care ulterior pot să formeze celule, de exemplu pentru ligamente. Se merge din ce în ce mai mult pe acestă linie de cercetare, celulele stem vor fi o parte a viitorului. Dacă ne permitem, este bine să asigurăm viitorul copilului sau chiar a familiei, pentru că în 25% dintre cazuri, pot să fie compatibilitate cu frații. 

Nu există niciun risc la recoltarea de celulele stem 

Celulele stem se păstrează într-o bancă de celule stem, rezistă peste 10 ani, important este ca banca să fie acreditată internațional. Costurile depind în funcție de bancă, o parte se plătește la recoltare apoi este o rată anuală.

Nu există niciun risc la recoltarea de celule stem. Există situații urgente, intraoperatorii la cezariană sau naștere când nu poate exista destul timp pentru recoltare, dar pacienta sau copilul nu sunt supuși la risc. Celulele stem sunt o asigurare de viață pentru copil. 

Sfat de Sănătate. Tot ce trebuie să știm despre celulele stem, care pot fi o asigurare de viață pentru copiii noștri

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate celule stem
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close