Antena 3 CNN Coronavirus Cine va fi primul român vaccinat anti COVID-19. Dr. Valeriu Gheorghiţă: ”Vaccinarea în România este gratuită”

Cine va fi primul român vaccinat anti COVID-19. Dr. Valeriu Gheorghiţă: ”Vaccinarea în România este gratuită”

Începe în curând vaccinarea anti COVID-19 și e important să desființăm câteva mituri apărute în spațiul public. Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a vorbit vineri la ”Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea” despre modul în care se face selecția vaccinării anti COVID-19 în România.

Cine va fi primul român vaccinat anti COVID-19. Dr. Valeriu Gheorghiţă: ”Vaccinarea în România este gratuită”
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    18 Dec 2020   •   10:00

E foarte important să vă informați din surse sigure, oficiale și să aveți încredere că numai cu ajutorul acestui vaccin scăpăm de pandemie. Președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea anti-COVID-19, col. dr. Valeriu Gheorghiță, spune că primii oameni vaccinați în România vor fi cei din sistemul medical.

Vaccinarea, speranța că putem scăpa de pandemia de coronavirus

”Avem o strategie națională de vaccinare împotriva COVID-19 în care sunt prevăzute trei etape importante de derulare a activităților de vaccinare. Prima etapă este cea adresată personalului medical, atât din sistemul public cât și din sistemul privat, și respectiv personalul din domeniu social  - asistență socială și centrele de rezidență pentru bătrâni.

Etapa a doua este cea care adresează populația la risc. Vorbim de vârstnici peste 65 de ani, respectiv persoane cu boli cronice. În această etapă sunt incluse persoanele care deservesc activitățile cheie din infrastructura statului.

Ultima etapă este adresată populației generale”, a spus dr. Valeriu Gheorghiță, vineri, la Antena 3.

Cine va fi primul român vaccinat anti COVID-19 

”Cu siguranță primul român va aparține lucrătorilor din domeniul medical sau medico-social”, a precizat el.

Vaccinul din România, diferit sau nu față de alte țări?

”Este o informație cât se poate de neadevărată (că vaccinul din România ar fi diferit - n.red.). Din pricina acestui fapt trebuie să înțelegem că România face parte dintr-un demers european”.

Nelu Tătaru: Se vor vaccina anti-COVID şi cei care au avut boala, şi cei care n-au avut-o. Cei depistaţi bolnavi nu fac vaccinul

Nu cumpărați vaccinuri de pe internet!

”Încă din luna martie sunt aceste încercări frauduloase de a comercializa așa-zise vaccinuri împotriva COVID-19 în sistem online. Fiecare cetățean în parte trebuie să înțeleagă că acest tip de vaccin este cel care are autorizare”.

Vaccinarea în România, gratuită

”Vaccinarea în România este gratuită și toată activitatea de vaccinare se va desfășura în centrele de vaccinare. Nicio persoană nu își va cumpăra vaccin în România”, susține Valeriu Gheorghiță.

Cine va fi primul român vaccinat anti COVID-19

Cum putem avea încredere într-un vaccin inventat rapid?

”Suntem martorii unor progrese medicale fără precedent, suntem martorii unui proces tehnologic foarte bine pus la punct. Vorbim de modele matematice și inteligență artificială care au făcut ca încă din etapele prefinite să se selecteze acele tipuri de vaccinuri care au cea mai mare șansă să aibă succes”.

Nelu Tătaru: "Vaccinarea populaţiei, în martie-aprilie. Nu s-au constatat efecte secundare importante". Când urmează să se încheie campania

Există reacții adverse ale vaccinului împotriva COVID-19 pe termen lung?

”Trebuie să înțelegem un aspect. Indiferent de cât de bun din toate punctele de vedere ar fi un vaccin el nu ne va ajuta la nimic dacă nu vorbim de vaccinare. Deci până la urmă cea care ne protejeză este activitatea de vaccinare(...).

Datele actuale ne arată că vorbim de un profil anticipat de reacții adverse obișnuite, adică cele la locul de administrare a vaccinului cum sunt durerea locală, disconfortul, tumefacția, roșeala locală și reacții adverse generale. S-au raportat cazuri de persoane care au făcut febră, care au avut dureri de cap, stare de oboseală, dureri musculare”.

Citiți și: Românii care se vor vaccina anti COVID-19 vor primi adeverințe: "Va fi un document medico-legal. Ca un bilet de ieșire din spital"

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close