Antena 3 CNN Actualitate Avem sau nu epidemie de gripă? Ministrul Sănătății, la Sinteza zilei: „E o situație gravă, poate deveni foarte gravă”

Avem sau nu epidemie de gripă? Ministrul Sănătății, la Sinteza zilei: „E o situație gravă, poate deveni foarte gravă”

Avem sau nu epidemie de gripă? Ministrul Sănătății, la Sinteza zilei: „E o situație gravă, poate deveni foarte gravă”
Sursa foto: Foto: Agerpres
de S.T.    |    29 Ian 2019   •   22:25

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat marţi că are datele centralizate privind cazurile de gripă, dar deocamdată nu poate fi luată o decizie privind declararea sau nu a unei epidemii, pentru că sunt spitale care nu raportează toate aceste cazuri.

Numărul deceselor provocate de gripă a ajuns la 54, a informat marţi Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. 

„Nu avem toate datele centralizate. Am primit de la direcțiile de Sănătate Publică date, dar nu corespund realității. Nu toate spitalele au făcut raportări și eu în calitate de ministru al Sănătății nu îmi permit să iau decizii pe baza unor date trunchiate. În seara aceasta revenim cu telefoane astfel încât să putem avea o situație exacta asupra circulației virusului gripal în România”, a spus ministrul Sănătății, marți seară, la Antena 3.

Ministrul Sănătății: E o situație gravă, poate deveni foarte gravă

Din cei 54, 49 sunt pacienți care au avut condiții medicale preexistente. Peste afecțiunile pe care le aveau s-a suprapus infecția cu virusul gripal fapt care le-a cauzat decesul. Cinci dintre cei decedați nu aveau afecțiuni medicale preexistente”, a declarat Sorina Pintea la „Sinteza Zilei cu Mihai Gâdea”.

Simptome gripă. Cum îți dai seama dacă ai răcit sau ai contactat gripă

„Simptomele gripei sunt febra foarte mare, dureri musculare și oboseală profundă. Acestea sunt primele simptome! Nu este bine să ieși din casă și trebuie să iei legătura telefonic cu medicul de familie, care pe baza simptomelor îți poate recomanda antivirale, nu antibiotice.

Medicii de familie o spun de fiecare dată când au ocazia - fără antibiotice!

Dacă starea de sănătate se înrăutățește, atunci este necesară prezența în unitățile de primiri urgențe sau la medicul specialist”, a spus Sorina Pintea.

Virusul care circulă în Europa în acest moment este un virus cu o tulpină A, a precizat ministrul Sănătății.

Această tulpină este cuprinsă în vaccinurile aflate în acest moment pe piața din România, a punctat Sorina Pintea, adăugând că în momentul debutului unei viroze vaccinul nu mai are eficiență.

Ministrul Sănătății: Anul trecut, 129 de oameni au murit de gripă

Potrivit ministrului, în România există 110.000 de cutii dintr-un anumit tip de antivirale în stoc la distribuitori, farmaciile trebuie să îl comande.

Măsuri împotriva răspândirii gripei

„Casa trebuie aerisită.

Trebuie să ne spălăm pe mâini.

Dacă prezentăm simptomele unei răceli trebuie să apelăm la medicul de familie. În cazul în care situația se agravează putem să ne prezentăm la medicul specialist sau la unitatea de primiri urgențe.

Automedicația este exclusă.

În școli, profesorii trebuie să efectueze acel triaj epidemiologic, care este o observare simplă a elevilor.

Copiii nu trebuie duși la mall în aceste zile”, a spus ministrul Sănătății.

 

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close