Antena 3 CNN Actualitate Darius Vâlcov: Trebuie tăiată macaroana firmelor care se lăcomesc. Ordonanța nu va fi modificată sau abrogată

Darius Vâlcov: Trebuie tăiată macaroana firmelor care se lăcomesc. Ordonanța nu va fi modificată sau abrogată

Darius Vâlcov: Trebuie tăiată macaroana firmelor care se lăcomesc. Ordonanța nu va fi modificată sau abrogată
27 Ian 2019   •   22:42

Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, om de bază a lui Liviu Dragnea și creierul din spatele programului de guvernare, a vorbit la ”Sinteza Zilei” despre situația economică a României.

Urmărește LIVE ”Sinteza Zilei”

Iată principalele sale declarații: 

Despre poza din care lipsea Viorica Dăncilă:

”S-a prezentat din partea Guvernului celor doi președinți ai Coaliției, varianta a 22-a sau 23-a a bugetului. Acesta a fost gata în noiembrie, cu forma finală a fost prezentat președinților Parlamentului. S-a intrat într-un malaxor, au fost multe schimbări în Educație și Sănătate, s-a urmărit atent programul de guvernare, dar și nevoile oamenilor. Veți vedea surprize foarte plăcute. Probabil mâine va exista ultima discuție cu Coaliția și cu UDMR, iar marți va fi prezentat. Doamna prim-ministru a participat la majoritatea întâlnirilor, știa despre ce este vorba, a fost o prezentare pentru liderii coaliției”

Despre creșterea veniturilor la buget și a PIB-ului

”Am văzut cifrele lansate astăzi de Liviu Dragnea. Veniturile au crescut la 295 de miliarde în 2018, iar PIB-ul a crescut cu 25% în doar doi ani de zile. Asta a făcut Guvernul, asta a făcut programul de guvernare. Este un record. Doar anul trecut au crescut veniturile ca în toți anii în care a fost premier Victor Ponta”

Despre ROBOR și cursul valutar

”Ordonanța 114 a făcut o corecție. ROBOR probabil va ajunge în curând unde trebuie să fie, sub 2%. Am luat în considerare tentativele de presiune ale băncilor, dar nu îmi dau seama dacă și BNR are o coadă băgată, din neștiință sau rea-voință. Să vedem concret. Când intră mai puțin euro în țară, valoarea lui crește. Noi suntem în situație inversă. Investițiile străine au fost mai mari, au intrat în țară mai mulți euro. Au intrat 4,4 miliarde de euro fonduri europene. Ieșirile au fost mai puține ca în 2017. Deficitul comercial nu are nicio diferență în aceste luni față de altele, media a fost aceeași. De nicăieri vine. Ce poate Guvernul să garanteze este că e o problemă de scurtă reglată. Anul acesta se va regla”

”BNR este responsabilă de fluctuația cursului și e datoria ei. Românii nu au fost stresați când luau împrumuturi cu 7% dobândă și la depozite aveau 1%? Românii nu au fost nervoși pe lăcomia acestor bănci care 30 de ani au dus-o bine în România? Trebuie tăiată macaroana firmelor care se lăcomesc. Acest proces nu s-a terminat. Nu dăm înapoi. Ordonanța nu va fi abrogată sau modificată”

”Consiliul Fiscal, făcut de Băsescu. S-au gândit să pună pe cineva acolo pe nouă ani. Pe cine au pus? Economistul Raiffeisen. Doar nu puteau să pună de la CEC. Și nu avizează. De fiecare dată când iese și spune că România nu face veniturile, când s-au tăiat pensiile și salariile a fost foarte bine. Piețele externe reacționează. Mare atenție că am făcut veniturile. Dar așa e mereu când vine PSD la guvernare. Când a fost Cioloș, n-a zis nimic. Hop, veniturile au scăzut cu 10 miliarde. Consiliul Concurenței. Cine punea președintele? Consiliul Fiscal. De la BCR nu ar putea să pună președintele? Am dat un exemplu. Nestle au zis hai să plecăm. Să dăm 2080 de lei salariul minim? Un tratament fair înseamnă și la bine și la greu. Din păcate noi am făcut exces de fair-play, în dauna capitalului autohton”

”Fibra este patriotică, nu naționalistă. Asta cerem BNR. Nu sunt suficient de patrioți. Interesul românilor trebuie să fie pe primul loc, nu interesul BNR”

”Acest nivel al ROBOR, când există lichiditate, trebuie să coboare. Au existat astfel de momente și în această lună, dar din întâmplare a venit cineva și le-a luat pe toți și ROBOR nu a scăzut. BNR a venit și i-a luat. De ce a simțit nevoia să intervină?”

”Soluția există și a fost introdusă în ultima OUG. Le-a scăpat marilor artiști. Există o obligație acolo. Faimosul Consiliu al Concurenței să nu mai tărăgăneze. OUG spune așa: în trei luni trebuie să dai primele indicii și în șase rezultatul final. Și ministrul Finanțelor este pregătit să ceară intervenția Consiliului Concurenței, să vedem dacă există vreo înțelegere. Domnul Zamfir a fost aici și a arătat cum în 2008 au dat-o pe față această tendință. Acum vor fi obligați să prezinte în șase luni raportul final”

”Persoanele solicitate de Parlament și care nu se prezintă ar trebui să nu mai poată ocupa funcții publice, o perioadă limitată sau nelimitată. Ar trebui să fim mai exigenți”

”Vedeam niște colegi de la USR la televiziunea care nu plătește taxe că spuneau că nu se poate așa ceva. Dacă vă uitați la cifre, vedeți că se poate”

”La căi ferate au crescut cu 52% numărul kilometrilor reabilitați”

”Ne propunem ca bugetul Ministerului Educației să crească cu 50%. Și o creștere aproape la fel de mare pentru CNAS și Ministerul Sănătății”

”În Legea insolvenței, pe baza ei, s-a mers în instanță cu mai multe companii. Instanța a dat câștig de cauză companiilor. De această dată ne luptăm și cu o parte a instanțelor, care consideră că unele companii pot trăi fără să plătească taxe. Și fac și concurență”

”Firmele în insolvență aduc o gaură la bugetul de stat de două ori mai mare decât alocațiile care se plătesc”

Despre finanțarea ONG-urilor

”Curtea de Conturi a UE au dat o recomandare privind modul în care au fost cheltuiți banii cu ONG-urile. Acest raport ne-a parvenit și nouă și săptămâna aceasta urmează să lucrăm pe acest raport și să demarăm controalele. Lucrurile sunt grave, din ce am apucat să mă uit”

”Oriunde te uiți de la Guvern, găsești o gaură pe care trebuie să o acoperi. O sută de șacali pe carnea aia. Trebuie să astupăm marile găuri negre și sigur se ajunge și la problema aceasta”

Despre posibilitatea ca Mugur Isărescu să primească un nou mandat la conducerea BNR

”Cred că este bine ca fiecare să se gândească la ce are de făcut, la cariera lui, uneori e bine să lăsăm locul și altora. Este părerea mea personală”.

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: Darius Valcov Sinteza Zilei
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close