Antena 3 CNN Actualitate Documente exclusive legate de adopția Sorinei. Cum au decurs primele întâlniri cu familia adoptivă

Documente exclusive legate de adopția Sorinei. Cum au decurs primele întâlniri cu familia adoptivă

Documente exclusive legate de adopția Sorinei. Cum au decurs primele întâlniri cu familia adoptivă
Sursa foto: foto- captură Antena 3
01 Iul 2019   •   21:42

Mihai Gâdea a prezentat la „Sinteza Zilei” de la Antena 3 o serie de rapoarte din anchetele din cazul Sorinei care arată ce s-a întâmplat la primele întâlniri dintre Sorina și familia adoptivă. 

Întâlnire de potrivire practică (02.08.2018)

„Întâlnirea a avut loc la un ștrand. Copilul „cu greu s-a desprins de asistentul maternal”, ulterior a intrat în piscină, când familia adoptatoare încerca să se apropie de copil, acesta se îndepărta, dar a interacționat foarte ușor cu copii necunoscuți până atunci, copii care se aflau în piscină. La un moment dat, asistentul maternal s-a retras mai departe de piscină. 

Familia adoptatoare a adus colace și aripioare de înot, iar Sorina a cerut acordul asistentului maternal să le ia, iar când aceasta aproba, dar pe un ton răstit, Sorina nu mai punea mâna pe acestea. De multe ori Sorina nu răspundea familiei Săcărin, dar au fost momente când a stat cu familia și Sorina imita și se juca precum copiii familiei Săcărin. 

Este consemnat că familia adoptatoare dispune de resursele necesare în procesul de acomodare, de foarte multă răbdare, înțelegerea de disponibilitate de timp, adaptare la orice situație neprevăzută, atitudine pozitivă. Se menționează că angajații au discutat cu asistentul maternal că trebuie să sprijine copilul în acest proces, să vorbească în permanență cu copilul și să înlesnească acomodarea, dar acesta a spus că „nu are ce face dacă Sorina nu vrea” și inițial copilul a colaborat pentru că a crezut că familia vine doar în vizită, dar după ce a înțeles că dorește adopția nu mai vrea să interacționeze. 

Specialiștii au solicitat asistentului maternal să pregătească copilul pentru că aceste întâlniri să se desfășoare fără prezența acesteia, dar doamna Șărămăt a precizat că de profesioniști depinde, „cum o atrageți, așa o aveți”. 

Întâlnire de potrivire practică (07.08.2018)

„Copilul a refuzat separarea de asistentul maternal, deși specialiștii și asistentul maternal au încercat să o separe. S-a reușit separarea pentru 15 minute, copilul a rămas în spațiul de joacă, dar a refuzat interacțiunea cu familia și specialiștii, spunând mereu că vrea la mami, unde s-a întors. Asistentul maternal a mers cu Sorina până la ușa spațiului de joacă și a convins-o să rămână acolo până vine pizza. Copilul a reușit să intre în jocul doamnei Săcărin. Apoi, a vrut să meargă acasă, doamna Săcărin și psihologul reușind cu dificultate să o convingă pe Sorina să meargă să continue jocul. Apoi a inițiat un joc având o mască pe față, după care a alergat afară la asistentul maternal”. 

Întâlnire de potrivire practică (09.08.2018)

„Întâlnirea a avut loc la un centru comercial. Separarea copilului de asistentul maternal s-a realizat încă de la începutul întâlnirii, cu contribuția asistentului maternal, deși copilul a refuzat. Copilul a spus că vrea la mami și a refuzat ca doamna Săcărin să îi cumpere un bidon de apă, după ce i s-a spart bidonul pe care îl avea. Doamna Săcărin a cumpărat unul nou, apoi a rugat-o să își aleagă ceva din magazinul de haine, dar a refuzat, doamna Săcărin alegnd ea pentru copil. Ulterior a luat masa împreună cu familia, apoi, la ieșire a fost foarte fericită să o vadă pe doamna Șărămăt”. 

Raportul de potrivire întocmit la finalul perioadei de potrivire

„Potrivit HG nr. 579/ 2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 273/ 2004, art. 97 alin. (5) la finalul perioadei de potrivire practică, responsabilul de caz întocmește și transmite ANPDCA, în termen de 5 zile „raportul de potrivire”. 

Potrivit Deciziei nr. 661/2016 privind aprobarea modelului și conținutului unor formulare, instrumente și documente utilizate în procedura adopției, modelul raportului este prevăzut în anexa 7, cuprinzând și rubricile „concluzii privind compatibilitatea dintre copil și adoptator/ familia adoptatoare” și „propuneri”. 

Potrivit raportului de potrivire dintre copil și familia adoptatoare cu nr. 30812/13.08.2018, întocmit la finalul perioadei de potrivire, au mai avut loc 2 întâlniri în luna iulie 2018, fără prezența specialiștilor, astfel că nu au fost întocmite rapoarte pentru aceste întâlniri.

În ceea ce privește opinia copilului față de acopție, se consemnează că Sorina nu a avut o atitudine deschisă față de cei doi soți, având o imagine deja formată despre aceștia din prezentările necorespunzătoare ale asistentului maternal și din discuțiile din cadrul familiei ce au avut loc în prezența copilului. Sorina dorește să rămână la asistentul maternal.”. 

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close