Antena 3 CNN Actualitate Mihai Gâdea: La Mulți Ani, Iulius Filip!

Mihai Gâdea: La Mulți Ani, Iulius Filip!

Mihai Gâdea: La Mulți Ani, Iulius Filip!
Sursa foto: foto: captura Antena 3
23 Apr 2019   •   21:09

Marți, eroul anticomunist Iulius Filip a împlinit 72 de ani.

Citește și: Iulius Filip, decorat cu Crucea Națională de președintele Klaus Iohannis

Citește și: Adrian Ursu, după ce Iulius Filip a fost decorat în urma petiției inițiate de Antena 3: „Mă bucur că există această minimă consolare după anii de umilințe și de suferință”

Anunțul a fost făcut de Mihai Gâdea, la "Sinteza Zilei".

"Știți dvs. a cui zi de naștere este astăzi? E ziua de naștere a domnului Iulius Filip. La Mulți Ani, domnului Iulius Filip, oriunde v-ați afla în seara aceasta, oricât de greu v-ar fi. Sper din toată inima ca fetița sau băiatul dvs., soția sau cineva apropiat să vă spună că noi ne gândim la dvs, că noi ne rugăm la dvs. Iar dvs. pentru noi ați devenit una dintre cele mai importante figuri ale acestei țări din perioada comunistă și dintotdeauna.

Dvs. ați avut curaj când nimeni nu prea avea curaj. Dvs. i-ați înfruntat pe cei mai mari neavând de partea dvs. decât propria conștiință, pe Dumnezeu și pe cei dragi în sensul strict al familiei", a spus Mihai Gâdea.

Citește și: Aurelian Pavelescu cere Steaua României pentru Iulius Filip

Citește și: Sinteza Zilei. Colegul de celulă al lui Iulius Filip, necunoscut în România, dar decorat în SUA, rupe tăcerea despre ororile de la Aiud

Lucia Hossu-Longin, realizatoarea documentarului "Memorialul Durerii", i-a transmis un mesaj eroului Iulius Filip cu ocazia aniversării sale prin intermediul emisiunii "Sinteza Zilei".

"Cred că i-am transmis deja prin faptul că noi am făcut un film care iată a beneficiat de o consacrare de cunoaștere abia în emisia voastră. Acesta este adevărul. Și eu cred că acest moment al vostru, edițiile acestea succesive au contat mult pentru Iulius Filip. M-am rugat mult pentru sănătatea lui, pentru el, să biruie această încercare.

Ați realizat un adevărat proces al relației victimă-călău. Aș vrea să spun că doar cu o emisie nu rezolvăm această lipsă de recunoștință pentru cei care au luptat pentru liberatatea noastră. E nevoie să ne amintim de ei mereu, să le edificăm monumente, să le dăm pensii grase așa cum are opresorul, să ne exprimăm recunoștința, să nu-i lăsăm singuri", a spus Lucia Hossu-Longin.

"Tânăra generație ar trebui să învețe de la astfel de eroi pentru care patria însemna mai mult decât propria ființă, decât propria familie. Fapta lui a avut chiar un răsunet internațional, un lucru care scapă multora. (...)

Pentru Filip un gând bun, urări de sănătate și speranța de a ne revedea cât mai curând. Sunt convins că are forța să învingă pentru că de acolo din temniță am învățat că forța morala, că sănătatea psihică este determinantă în starea de sănătate fizică generală", a spus Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici.

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei Klaus Iohannis
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close