Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Planul secret "Salvarea României" pentru ieșirea din criză. Prof. Victor Costache: "Trebuie oprit urgent lanțul de transmitere a virusului"

Planul secret "Salvarea României" pentru ieșirea din criză. Prof. Victor Costache: "Trebuie oprit urgent lanțul de transmitere a virusului"

În cadrul emisiunii Sinteza Zilei, Mihai Gâdea a prezentat în premieră planul secret "Salvarea României" pentru ieșirea din criză, un proiect pus la punct de profesorul Victor Costache împreună cu alți specialiști, un plan care ar putea să fie elementul din care pornește noua guvernare.

Planul secret "Salvarea României" pentru ieșirea din criză. Prof. Victor Costache: "Trebuie oprit urgent lanțul de transmitere a virusului"
de Alexandra Dima    |    21 Oct 2021   •   22:50

Planul de măsuri urgente pe termen scurt, mediu și lung, prezentat în studioul Antena 3 de profesorul Victor Costache, cuprinde trei mari etape pe care trebuie acționat simultan: stoparea lanțului de transmisie a coronavirusului în populația țării, accelerarea vaccinării și întărirea spitalelor.

Oprirea lanțului de transmisie la nivelul populației, prevede trecerea școlilor și universităților în regim online, cu excepția celor vaccinați, care vor fi testați dacă sunt simptomatici sau la 5-7 zile după un contact direct pozitiv. 

De asemenea, se propune ca toate activitățile Horeca să fie accesibile doar vaccinaților, iar personalul să fie testat săptămânal.

Accesul în mall-uri și săli de sport este și el restricționat pentru nevaccinați. 

Prioritară este și reintroducerea portului obligatoriu al măștii de protecție. 

Vaccinare obligatorie în domeniile esențiale

Măsurile urgente pe termen scurt propuse de planul profesorului Costache prevăd vaccinarea obligatorie a personalului sanitar, a celui din învățământ, Poliție, Armată, Transport feroviar, ISU, DSU, SRI. Se prevede totodată retragerea dreptului de practică pentru 6 luni a celor care sunt antivaccinare. 

Concediile medicale plătite vor fi plătite doar celor vaccinați în caz de îmbolnăvire COVID. 

"Este foarte important să oprim lanțul de transmisie deoarece spitalele sunt debordate. Trebuie să găsim avantajele slăbiciunilor acestui virus. Forma Delta spre deosebire de Alpha este mult mai contagioasă, dar simptomele apar după 3-4 zile față de 10 zile în forma Alpha. Și atunci ne putem da mai repede seama când un vaccinat devine simptomatic și să fie testat și limitat impactul acestuia într-o colectivitate", a explicat profesorul Victor Costache.

Cu privire la soarta concretă a acestui plan, Victor Costache, care nu face parte din corpusul consultanților oficiali, spune că în perioada de criză a mai elaborat și Planul alb care a funcționat foarte bine în valurile 1 și 2. 

Planul prezentat în această seara a fost trimis președintelui Iohannis și premierului Cîțu, urmând a ajunge și pe masa premierului propus, Nicolae Ciucă. 

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei Mihai Gâdea
Parteneri
Cod galben de vreme rea pentru jumătate de țară
x close