Antena 3 CNN Actualitate Sinteza zilei. Un adevărat erou al României îi cere demisia lui Augustin Lazăr

Sinteza zilei. Un adevărat erou al României îi cere demisia lui Augustin Lazăr

Sinteza zilei. Un adevărat erou al României îi cere demisia lui Augustin Lazăr
02 Apr 2019   •   21:27

Mihai Gâdea a prezentat marți, la "Sinteza Zilei", un interviu exclusiv cu un adevărat erou al României, Octav Bjoza.

Citește și: Mihai Gâdea, anunț îngrijorător la Sinteza Zilei: "S-a dat omerta, legea tăcerii în mafie"

"A fost condamnat la închisoare - era foare tânăr Octav Bjoza. A fost într-una dintre închisorile teribile, la Poarta Albă. La Aiud era și mai rău și voi da din nou în această seară despre ce a însemnat Aiud.

Cu cât ei tac mai sinistru, cu atât noi trebuie să vorbim mai curajos. Cu cât ei sunt mai lași cu atât noi trebuie să fim niște oameni care saă avem onoare", a spus Mihai Gâdea, la începutul emisiunii "Sinteza Zilei".

Octav Bjoza afirmă că disidentul anticomunist Iulius Filip, victima actualului procuror general Augustin Lazăr, a dat dovadă de un foarte mare curaj, într-o perioadă de resemnare pentru români.

"În ceea ce-l privește pe colegul nostru Iulius Filip el a dat dovadă de un foarte-foarte mare curaj luând atitudine atunci când foarte mulți erau foarte resemnați și acceptau acea situație. Ne aflam la începutul anilor '80 când în România începuse deja foamea odată cu construirea Palatului Poporului, cum i se spunea.

Filip a dovadă de foarte mult curaj, a adresat scrisori conducerii superioare de partid, a reușit să strecoare corespondențe către liderii Solidarității din Polonia. A fost un foarte mare risc. De un astfel de curaj foarte puțini cred că mai erau capabili în acei ani. Dacă ceea ce s-a găsit în documente, în dosare este adevărat noi nu putem fi decât de partea lui Iulius Filip. (...)

Dacă documentele precizează că este vorba despre Augustin Lazăr atunci fapta este reprobabilă și trebuie măcar să-și ceară scuze față de Iulius Filip, dacă nu chiar mai mult de atât. Dar de demisie de onoare în România nu poate fi vorba.

Nu există nicio acceptare, iertare din partea noastră - am iertat prea multe. În eventualitatea în care este vorba despre acest domn Lazăr cu toată reținerea, pentru că avem alegeri iar noi, asociația în ansamblul ei, nu ne aliniem de partea vreunui partid, atunci cred că ar fi trebuit ca domnia sa să-și fi dat demisia", a spus Octav Bjoza, președintele Asociației foștilor deținuți politici din România, la Sinteza Zilei.

Citește și: Sinteza Zilei. Ce a omis să treacă în CV procurorul general Augustin Lazăr

Citește și: Sinteza Zilei. Interviu extraordinar cu victima lui Lazăr, disidentul anticomunist Iulius Filip

 

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close