Antena 3 CNN Actualitate Vaccinarea cu serul AstraZeneca, suspendată în România

Vaccinarea cu serul AstraZeneca, suspendată în România

Vaccinarea cu serul AstraZeneca va fi supendată în România pentru cel puțin o săptămână. Premierul Florin Cîțu a făcut anunțul joi seară, după ce mai multe state au luat decizia de a opri vaccinarea cu acest ser în urma unor suspiciuni că ar duce la efecte secundare grave. Este vorba despre cheaguri de sânge fatale.

Vaccinarea cu serul AstraZeneca, suspendată în România
Sursa foto: Hepta
de Gabriel Dano    |    11 Mar 2021   •   21:39

"În cursul acestei seri, a avut loc o ședință la care au participat reprezentanții CNCAV, INSP, MS, ANMDMR. Situația celor două loturi de vaccinuri a fost analizată și s-au decis, în unanimitate, următoarele aspecte:

1. Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului;

2. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România;

3. Se înlocuiesc cele 4257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat. 

Menționăm faptul că această decizie a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre.   Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia.  Astăzi, 11.03.2021, ca urmarea a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunță faptul că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin și evenimentele adverse raportate", a transmis Grupul de comunicare al CNCAV, într-un comunicat.

Premierul Florin Cîțu a declarat, joi seară, că s-a luat decizia ca cele 3.000 de doze AstraZeneca rămase să fie puse timp de o săptămână în "carantină". Șeful Executivului a precizat că această măsură nu este o recomandare europeană.

De altfel, Agenția Europeană pentru Medicamente anunțase anterior că va revizui cazurile de cheaguri de sânge semnalate la pacienți care au fost vaccinați cu vaccinul AstraZeneca, însă subliniază că incidența acestor cazuri nu este mai mare decât în rândul populației generale.

EMA a anunțat și că a luat la cunoștință faptul că mai multe țări au suspendat inocularea cu vaccinul anti-Covid dezvoltat de AstraZeneca, dar subliniază că măsura a fost una de precauție până la finalizarea unei investigații complete.

„Deocamdată nu există indicii că vaccinul a cauzat aceste condiții care nu sunt listate drept efecte secundare ale acestui vaccin”, a afirmat Agenția Europeană pentru Medicamente într-un comunicat.

Aceasta a amintit că poziția comitetului de siguranță farmacologică al agenției (PRAC) este că beneficiile vaccinului sunt mai mari decât riscurile și că acesta poate să fie administrat în continuare în timp ce investigația privind „cazurile de evenimente tromboembolice” este în curs.

PRAC revizuiește deja toate cazurile de astfel de cazuri și alte condiții legate de cheaguri de sânge raportate în urma inoculării cu vaccinul AstraZeneca, potrivit agenției, scrie HotNews.

Italia a suspendat vaccinarea cu AstraZeneca

După ce s-au raportat mai multe reacţii adverse grave în legătură cu administrarea dozelor dintr-un anumit lot al vaccinului produs de AstraZeneca, Agenţia italiană pentru Medicamente (AIFA) a decis să interzică utilizarea acestui lot pe întreg teritoriul naţional, ca măsură de precauție. Potrivit premierului Florin Cîțu, în România nu este cazul de îngrijiorare. "Cu cât vaccinăm mai bine, cu atât putem ține economia mai deschisă și putem reveni la normal".

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, dr. Valeriu Gheorghiță, a declarat la Antena 3, că România analizează, la rândul său, dacă se impune oprirea vaccinării cu vaccinul produs de AstraZeneca. Acesta a subliniat că, deocamdată, suspiciunile vizează un singur lot de vaccin.

"Este vorba despre un lot de vaccin de la compania AstraZeneca asupra căruia există această suspiciune că ar fi potențial legat de apariția unor cazuri de persoane vaccinate care au dezvoltat într-o perioadă de până la 10 zile de la vaccinare fenomene trombotice. Ce înseamnă asta - apariția unor cheaguri de sânge. (...) România nu a primit doze din acest lot", a spus dr. Valeriu Gheorghiță.

Florin Cîțu:"Lotul cu probleme nu există în România"

"Din informațiile pe care le avem în acest moment, lotul respectiv, în care au apărut acele probleme, nu există în România. Vom vedea ce decizie vom lua, dar repet, campania de vaccinare merge mai departe. Am anunțat deja că în luna martie vom primi 170.000 de doze suplimentar de la Pfizer. Campania de vaccinare a fost și este o campanie de succes în România și nu o facem pentru un titlu de glorie. Cu cât vaccinăm mai bine, cu atât putem ține economia mai deschisă și putem reveni la normal", a declarat Florin Cîțu, pentru B1 TV.

 

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei astrazeneca
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close