ȘTIREA ZILEI

08 Oct 2008   •   18:06
ȘTIREA ZILEI


  • "Mai mulți senatori s-au plâns de dureri de cap din cauza aerului închis din sala de plen și a mirosurilor neplăcute care vin de la subsol.” Afirmația îi aparține Secretarului General al Senatului, Dan Vasiliu, citat de Cotidianul. Este argumentul pentru care Biroul Permanent al acestei camere a decis pentru anul viitor că senatorii au nevoie de aparate de ventilație a aerului (în valoare de 100.000 de euro), printre multe altele. Multe altele înseamnă și 160 de mașini și trei microbuze, computere, laptop-uri, scanere, distrugătoare de documente, covoare, cărți și reviste, covoare, etc. Senatorii urmează să voteze în plen dacă vor cheltui pentru anul viitor cu 20 la sută mai multi bani decât a spus Ministerul de Finanțe că le poate oferi.

  • Aseară, premierul Tăriceanu a declarat că preferă să le spună adevărul în față profesorilor: „Nu se poate” ca salariile lor să fie mărite cu 50 la sută, așa cum a votat săptămâna trecută Camera Deputaților. Guvernul e prins în corzi de o avalanșă de cereri salariale, cărora spune că nu le poate da curs.

  • Astăzi, au fost iarăși ore de haos pe bursele din centrele financiare ale lumii, iar Bursa de Valori de la București a suspendat tranzacțiile la ora 11:08 după ce piața s-a prăbușit. „O procedură uzuală” în astfel de situații a comentat premierul, pentru că bursa își va reveni foarte repede. Premierul nici măcar nu a calculat cât a pierdut el la bursă de la declanșarea crizei financiare, pentru că e convins că pierderile sunt temporare.


Deciziile cheie ale acestei zile vin însă de la Guvern și de la Camera Deputaților. Cabinetul Tăriceanu a înființat astăzi, prin Ordonanță de Urgență, Compania Națională de Energie care grupează aproape 50% din capacitățile de producție de energie electrică și trei din cele 8 societăți de distribuție a energiei electrice care au rămas încă în proprietatea statului. Iar, Camera Deputaților a votat modificarea legii caselor naționalizate, o soluție de compromis a problemei chiriașilor din casele naționalizate care au cumpărat locuințele cu bună credință. Legea a fost votată în ciuda unor dispute între partidele parlamentare, iar președintele e așteptat să o promulge.
Invitații Gabrielei Vrânceanu Firea din această seară sunt Ludovic Orban, ministrul transporturilor și Dan Nica, vicepreședinte PSD.

x close