ȘTIREA ZILEI

30 Oct 2008   •   21:09
ȘTIREA ZILEI
Președintele care acum trei zile îndemna sindicatele să ceară salarii mai mari, astăzi a făcut un pas înapoi și le-a cerut, fără succes însă, să renunțe la greve și proteste. A făcut asta după ce majoritatea sindicatelor din învățământ au anunțat că în toiul campaniei electorale vor declanșa greve generale. Excepție face Blocul Național Sindical, al cărui lider a condamnat public arbitrariul care domină salarizarea bugetarilor.

În ajunul campaniei electorale, președintele a încercat să îmbrace hainele de moderator, după ce patru ani le-a purtat pe cele de "jucător".

A recunoscut unele merite ale actualului guvern, a spus că percepe lucrurile la fel ca premierul Tăriceanu, doar că vorbesc diferit despre ele, a insistat că legea salarizării profesorilor trebuie aplicată, a anunțat că va avea un cuvânt de spus în formarea următorului guvern, și că vrea alt premier. A și acuzat. Dar, mai subtil actualul guvern, și mult mai dur agenția internațională Standard and Poor's, care stă cu biciul pe România după ce a dormit lângă abuzurile băncilor de pe Wall Street care-au declanșat actuala criză financiară internațională.

Și, deși admite că România va fi afectată de criza economică de import, Traian Băsescu insistă că salariile profesorilor trebuie mărite. Dar, doar ale profesorilor și medicilor. Nu și ale celorlalți bugetari.

Cât succes poate avea încercarea președintelui de a modera conflictul pre-electoral la care el însuși a contribuit?

x close