ȘTIREA ZILEI

31 Oct 2008   •   21:12
ȘTIREA ZILEI
Este prima zi de campanie electorală pentru alegerile care vor aduce un alt parlament. Votul uninominal e un teren virgin pentru toate partidele. Sunt două diferențe majore față de s-a întâmplat în trecut: alegerile parlamentare sunt deconectate de cele prezidențiale, și acum nu doar votanții trebuie să-i cunoască pe candidați, ci în primul rând candidații trebuie să-i cunoască pe alegători. Până acum sondajele arată că românii știu mai degrabă pe cine ar vota în Statele Unite ”“ pe Barack Obama ”“ decât în colegiul de care aparțin.

Chiar dacă nu sunt prezidențiale, asta nu înseamnă că președintele e absent din peisaj. Ieri și azi a avut două ieșiri publice, în care a anunțat că va avea ultimul cuvânt în nominalizarea următorului premier. Următoarele săptămâni vor arăta dacă acesta e un joc politic, sau doar o problemă prezidențială ipotetică? Între timp, actualul premier, are probleme cât se poate de reale: sindicatele amenință cu greve generale, în mijlocul campaniei electorale.


Invitații Gabrielei Vrânceanu Firea sunt Crin Antonescu, vicepreședinte PNL, Victor Ponta, vicepreședinte PSD, Cristian Rădulescu, liderul grupului PD-L din Camera Deputaților și președintele Pro-Democrația Cristian Pârvulescu.

x close