Antena 3 CNN Politică Crin Antonescu face radiografia scenei politice. ”PNL a tot căutat salvatori”. Ce spune despre revenirea la conducerea liberalilor

Crin Antonescu face radiografia scenei politice. ”PNL a tot căutat salvatori”. Ce spune despre revenirea la conducerea liberalilor

Crin Antonescu face radiografia scenei politice. ”PNL a tot căutat salvatori”. Ce spune despre revenirea la conducerea liberalilor
21 Dec 2016   •   21:03

Crin Antonescu a oferit Oanei Stancu Zamfir un interviu în exclusivitate, în care a vorbit deschis despre prezentul, trecutul și viitorul din politica românească.

Propunerea PSD este normală

Fostul lider PNL a comentat știrea zilei, nominalizarea lui Sevil Shhaideh pentru funcția de prim-ministru.

”Este o propunere normală pentru situația în care se află domnul Dragnea. Lider de necontestat, câștigător al alegerilor, nu poate fi prim-ministru. O democrație este mai sănătoasă cu cât lucrurile sunt mai văzute. Zonele oculte afectează democrația. Oricum există o discuție dacă toți cei care se văd dețin puterea” crede Crin Antonescu, care spune că poziția de forță a lui Liviu Dragnea este legitimată de scorul din alegeri. ”Liviu Dragnea deține atâta putere cât este firesc să dețină liderul unui partid care are aproape jumătate din voturile exprimate” a continuat Crin Antonescu.

Despre interminabilele discuții post-alegeri privind desemnarea unui premier, Crin Antonescu este de părere că tot acest ”joc” este unul specific României și că lucrurile ar trebui să fie mult mai clare.

”Fac, din păcate, parte dintr-un lanț aproape de promiscuități politice care au dominat viața politică din România. Ar fi de dorit ca măcar anumite lucruri să fie clare. Se pot clarifica în cutumă, dar ar trebui ca toți politienii de vârf, toată elita jurnalistică și analitică să accepte ce se face și ce nu se face. Este normal ca după alegeri valide, libere, neconsteste, președintele să mulțumească alegătorilor și să felicite câștigătorii. Sunt niște reguli clare, partidul cu cele mai multe voturi primește un mandat. Poate să facă un Guvern, bine, nu este chemat celălalt. Așa se fac lucrurile în alte părți. Hillary Clinton a primit foarte greu înfrângerea, au trecut câteva ore, s-a recompus și a ieșit admirabil, deși asta a însemnat să adimtă înfrângerea. Trebuie să ai grijă ce spui, mai ales când pierzi. Aceste lucruri ar trebui să fie simple. La noi nu sunt” a mai spus Crin Antonescu.

Totul este ”deocamdată”

Referitor la deja celebrul ”deocamdată” folosit de Liviu Dragnea la anunțarea lui Sevil Shhaideh ca propunere de premier din partea PSD, Crin Antonescu crede că ”totul în lumea noastră nemuritoare e deocamdată”.

Fostul lider liberal a comentat și rezultatul alegerilor de pe 11 decembrie, al căror rezultat este ”normal” și a vorbit și despre Dacian Cioloș și Victor Ponta, pe care îi consideră ”ungureni”, un joc de cuvinte folosit de domnia sa, termen folosit pentru ”un om al sistemului”.

”Rezultatul alegerilor este normal. Dacian Cioloș a fost ungurean în mare măsură. Necazul e că și Victor Ponta a fost. Nu o spun pentru că i-aș păstra vreo ranchiună. Domnul Ponta are niște calități, când e în postura de victimă devine chiar inspirat. Cu alte cuvinte se poate transforma chiar într-un personaj pozitiv al scenei politice. Pentru mine istoria e clară, nu contează din cauza cui a eșuat proiectul USL, important e că a eșuat. Un asemenea eșec...actorii lui nu mai sunt acoperiți de cauze” a explicat Crin Antonescu.

Crin Antonescu a reiterat faptul că decizia de a părăsi prima scenă a politicii a fost una normală și că nu a fost motivată de circumstanțe ascunse, deși au existat numeroase scenarii în acest sens.

”Partitura mea politică s-a încheiat”

”Nu am să pot pune capăt acestor teorii, acestor mizerii. Pur și simplu în momentul în care am considerat că nu mai am treabă în politică nu am mai rămas acolo doar ca să fiu. Nu știu de ce decizia mea este discutată ca și cum ar fi fost unilaterală. PNL a făcut niște alegeri, am respectat alegerile, eu asta am putut să ofer, este dreptul colegilor mei și dreptul și datoria mea să mă dau la o parte. Neinteresat de alte bătălii, evident partitura mea politică s-a încheiat” a subliniat Crin Antonescu.

Aspru la adresa partidului pe care l-a condus, Crin Antonescu este convins că, dacă nu se schimbă ceva, PNL își va pierde identitatea.

”Cu mici excepții, da-ți-mi voie să fiu mai aspru, PNL a tot căutat salvatori. A făcut CDR, a făcut ”Alianța DA”, guvernarea Tăriceanu, a făcut în mod excepțional o alianță cu PSD în USL. Salvatori de la Stolojan încoace a tot căutat. Dacă eu am avut ceva de oferit, acel ceva nu este persoana mea. Munca mea este acolo. Vorbele mele sunt acolo, gesturile mele sunt acolo, sufletul meu este acolo. PNL să își pună problema nu cine îi conduce, ci încotro. Se moare în politică din pierdere de identitate. Să își pună problema cine este sau cine mai este PNL” a încheiat Crin Antonescu.

A doua parte a interviului realizat de Oana Stancu Zamfir va fi difuzată vineri, la ”Exces de putere”.

×
Parteneri
Alertă! Drone observate de la Baza Aeriana 57 Mihail Kogălniceanu
x close