Antena 3 CNN Actualitate Iohannis, revocare Kovesi: Șapte scenarii posibile

Iohannis, revocare Kovesi: Șapte scenarii posibile

Iohannis, revocare Kovesi: Șapte scenarii posibile
10 Iun 2018   •   20:50

Răzvan Dumitrescu a prezentat în emisiunea „Subiectiv/" title="subiectiv">Subiectiv” șapte scenarii posibile privind revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

1. Președintele semnează decretul de revocare (respectăm instituțiile, ordinea constituțională, chiar când nu ne convin deciziile). În același timp, anunță fie declanșarea unui referendum pe teme #rezist (independență procurori, republică prezidențială), fie ia măsuri dure împotriva PSD (suspendarea premierului pentru „înaltă trădare”, de exemplu).

2. Președintele semnează decretul de revocare și o cooptează pe Kovesi în echipa consilierilor de la Cotroceni (pentru a elabora strategii naționale anti-corupție). Astfel, simbolul Justiției rămâne în tabăra lui Iohannis, care va duce lupta de rezistență împotriva „partidului unic PSD”.

3. Președintele o convinge pe Laura Codruța Kovesi să-și dea demisia, după care o cooptează în echipa consilierilor săi.

4. Președintele semnează decretul de revocare cu aplicare din mai 2019 sau o menține ca interimar tot pe Laura Codruța Kovesi. Măsura ar satisface nucleul dur al susținătorilor din presă și politică, dar are riscuri de imagine externă (generează instabilitate, este văzută ca o nerespectare a deciziilor CCR).

5. Președintele refuză semnarea decretului de revocare, PSD-ALDE îl suspendă. Iohannis ar putea fi încărcat electoral de eșecul unui referendum de demitere (sunt necesare 6 milioane de voturi pentru cvorum - 30% prezență din 18 milioane de alegători, în vreme ce PSD-ALDE nu a avut mai mult de patru milioane, iar candidatul anti-Iohannis la prezidențiale a strâns în jur e cinci milioane de voturi).

6. Președintele refuză semnarea decretului de revocare, fără ca PSD să declanșeze suspendarea. Se va invoca nevoia de stabilitate (PSD nu vrea să declanșeze o criză), dar se va acționa pe planul imaginii externe (garantul Constituției nu respectă deciziile CCR). Laura Codruța Kovesi rămâne la DNA până în 2019, dar instituția va fi ca și blocată.

7. Șefa DNA își dă demisia și intră în politică. Corupții m-au învins, intru în politică și lupt cu armele lor, ar putea susține Kovesi.

×
Subiecte în articol: Subiectiv
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close