Antena 3 CNN Actualitate România rămâne fără prieteni în zonă. Victor Ponta: Nu e din vina noastră

România rămâne fără prieteni în zonă. Victor Ponta: Nu e din vina noastră

România rămâne fără prieteni în zonă. Victor Ponta: Nu e din vina noastră
11 Aug 2016   •   20:40

Fostul premier Victor Ponta a fost invitat, joi, în emisiunea ”Subiectiv”, în care a explicat de ce România este cumva izolată în relațiile cu țările vecine, în care crește semnificativ influența Rusiei.

”Împăcarea dintre Rusia și Turcia a durat vreo două luni, până la anunțul oficial. A avut loc lovitura de stat din Turcia și totul s-a accelerat” a explicat Victor Ponta de unde vine apropierea recentă dintre Rusia și Turcia.

Republica Moldova, unul dintre partenerii noștri cei mai apropiați, riscă să se distanțeze și să se apropie de Rusia.

”În 30 octombrie cred că trebuie să aibă loc alegeri prezidențiale. Pe primul loc în sondaje este Igor Dodon, care spune că Republica Moldova trebuie să meargă spre Rusia. Atenție, pe primul loc la alegeri libere” a spus Ponta.

Fostul premier a vorbit despre poate cea mai mare amenințare din zonă, cea a emigranților din Turcia, pentru care ar putea oricând să se deschidă granițele țării conduse de Recep Erdogan.

”Problema e dacă Turcia mai ține imigranții. Rămâne o mare îngrijorare, ruta balcanică este cea mai mare problemă a societății balcanice. Nu va fi ușor” a mai spus Victor Ponta.

”E o situație complicată. Nu e din vina noastră, nu am făcut noi ceva rău, s-au întâmplat niște lucruri. Unele puteau fi anticipate, altele nu. De exemplu iubirea Ungariei, datează de câțiva ani. Serbia, în mod tradițional, de la Kosovo..” a conchis Victor Ponta analiza situației din zona României.

Referitor la aliatul cel mai important al României, SUA, fostul premier crede că relația este una esențială, dar nu și suficientă.

”Parteneriatul strategic cu SUA este esențial. Este foarte bun, dar nu e suficient...Americanii spun suntem prieteni, vă apărăm, dar aveți grijă să nu intrați în necazuri. Eu nu cred că se pune problema la modul serios că Rusia o să atace România cu trupe. Problema se pune dacă România va rămâne o țară stabilă, că nu prea le-a plăcut lucrul ăsta celor cu care eram în competiție” a încheiat Victor Ponta.

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close