Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Analistul economic Adrian Negrescu, scenariu sumbru pentru România: "S-ar putea să fim victime de serviciu la iarnă"

Analistul economic Adrian Negrescu, scenariu sumbru pentru România: "S-ar putea să fim victime de serviciu la iarnă"

Analistul economic Adrian Negrescu spune că România ar trebui să înmagazineze deja gazele pentru la iarnă, la un preț bun pentru populație, în condițiile în care tensiunile din Europa ar putea duce la un preț triplu față de cel din prezent.

Analistul economic Adrian Negrescu, scenariu sumbru pentru România: "S-ar putea să fim victime de serviciu la iarnă"
Sursa foto: colaj Facebook/Agerpres
de Gabriel Dano    |    25 Mai 2022   •   21:25

"Avem noi o expresie: 'Să-ți faci iarna car și vara sanie', care se potrivește perfect acestei situații, adică încă de pe acum ar trebui să vedem autoritățile preocupate să înmagazineze gaze pentru la iarnă, gaze din producție internă, la un preț competitiv, nu cel raportat la piețele internaționale, pentru că la iarnă, chiar și cu 20% importuri de gaze s-ar putea ca prețul gazelor să fie de trei ori mai mare decât în prezent, având în vedere tensiunile la nivel european.

Dacă rușii opresc gazul pentru Europa, prețurile vor exploda. Să ne pregătim pentru asta, să înmagazinăm gaze. De asemenea, să ne gândim ce să facem pe zona de petrol, pe zona de motorină, cum rafinăm în așa fel încât să avem necesarul pentru producție internă. Noi, în momentul de față, 70% din petrolul pe care îl folosim în România prin cele trei rafinării vine din import, deci trebuie să avem grijă de unde îl aducem și să ne pregătim pentru această iarnă", a spus Adrian Negrescu, în emisiunea 'În fața națiunii', moderată de Sabina Iosub.

Uniunea Europeană, aproape de un acord cu privire la embargoul asupra importurilor de petrol din Rusia

Uniunea Europeană este aproape de a ajunge la un acord cu privire la un embargo asupra importurilor de petrol din Rusia. Anunțul a venit din Germania.

”Vom ajunge la un acord în câteva zile”, a spus Robert Habeck, ministrul german al economiei.

Dar el a adăugat că o astfel de interdicție nu va afecta imediat Rusia, deoarece creșterea prețului petrolului la nivel mondial a însemnat că aceasta câștigă mai mult pentru volume mai mici.

În schimb, a spus Habeck, UE și SUA iau în considerare o propunere de a plafona prețurile globale ale petrolului - o”„măsură neobișnuită”, a recunoscut el, înainte de a adăuga, ”dar acestea sunt vremuri neobișnuite”.

Rusia furnizează 40% din gazele naturale ale UE și 27% din petrolul importat - UE plătește țării aproximativ 400 de miliarde de euro pe an pentru această aprovizionare.

UE a anunțat, de asemenea, planuri pe termen lung de trecere la surse de energie verzi pentru a nu mai depinde complet de petrol și gaze rusești, scrie BBC.

 

×
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close