Antena 3 CNN International News Reacția Kremlinului, după demisia diplomatului rus care a condamnat războiul și l-a acuzat pe Putin că vrea să rămână la putere "pentru totdeauna"

Reacția Kremlinului, după demisia diplomatului rus care a condamnat războiul și l-a acuzat pe Putin că vrea să rămână la putere "pentru totdeauna"

Diplomatul Boris Bondarev, care a demisionat luni din cadrul misiunii Moscovei la Geneva și a condamnat într-o scrisoare războiul din Ucraina, este "împotriva Rusiei".

Reacția Kremlinului, după demisia diplomatului rus care a condamnat războiul și l-a acuzat pe Putin că vrea să rămână la putere "pentru totdeauna"
Sursa foto: Hepta.ro
de Adrian Iclozan    |    24 Mai 2022   •   15:19

O declarație în acest sens a fost făcută de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, la solicitarea CNN.

CNN l-a întrebat pe Peskov despre scrisoarea lui Bondarev, în care acesta acuza actualul regim al lui Vladimir Putin că vrea să rămână la putere "pentru totdeauna" și să beneficieze "de impunitate și de prerogative nelimitate".

Bondarev a precizat că-i este rușine de Rusia în contextul invaziei declanșate în 24 februarie și că nu vrea să fie părtaș la responsabilitățile atrase de acțiunile guvernului rus.

"Kremlinul nu este la curent cu această scrisoare. Dacă a fost angajat al Ministerului de Externe, atunci aceasta este o întrebare pentru Ministerul rus de Externe", a răspuns Peskov la întrebarea CNN.

"Putem spune doar că domnul Bondarev nu mai este cu noi, mai degrabă, este împotriva noastră.

Are o poziție în care condamnă acțiunile conducerii ruse, iar acțiunile conducerii ruse sunt susținute de aproape întreaga populație a țării noastre. Asta înseamnă că acest domn s-a pronunțat împotriva opiniei generale consolidate din țara noastră", a continuat purtătorul de cuvânt de la Kremlin.

Un diplomat rus la Geneva demisionează și face praf regimul de la Moscova: "Totul este despre minciuni, război și ură!"

Boris Bondarev (foto interior), un veteran de 20 de ani în serviciul diplomatic al Rusiei, a condamnat, luni, într-o scrisoare în care-și anunța demisia, agresiunea militară a Rusiei în Ucraina.

"Timp de douăzeci de ani din cariera mea diplomatică am văzut diferite întorsături ale politicii noastre externe, dar niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara mea așa cum mi-a fost pe 24 februarie, anul acesta", a scris el.

În documentul trimis prin e-mail la aproximativ 40 de diplomați,  Bondarev a spus că aceia care au plănuit războiul din Ucraina "doresc să rămână la putere pentru totdeauna, să trăiască în palate pompoase, lipsite de gust, să navigheze pe iahturi comparabile ca tonaj și costuri cu întreaga marină militară rusă, bucurându-se de puteri nelimitate și impunitate totală".

Diplomatul rus a mai criticat "minciunile și lipsa de profesionalism în creștere" la Ministerul de Externe, vizându-l în special pe ministrul Serghei Lavrov, despre care a spus că în 18 ani s-a transformat "dintr-un intelectual profesionist și educat într-o persoană care difuzează constant declarații contradictorii și amenință lumea cu arme nucleare".

"Astăzi, Ministerul rus al Afacerilor Externe nu este despre diplomație. Totul este despre război, minciuni și ură", a conchis el.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close