Antena 3 CNN Opinii Dan Voiculescu, despre pericolele uriaşe ale anului electoral

Dan Voiculescu, despre pericolele uriaşe ale anului electoral

România riscă să fie lovită din nou de efectele secundare ale anului electoral. Asta pentru că, de fiecare dată când este vorba despre alegeri, se comit erori administrative și macroeconomice cu efecte catastrofale pentru întreaga societate. Profesorul Dan Voiculescu susţine că anul acesta ar trebui ca politicienii să fie mai atenţi la nevoile reale ale oamenilor şi să renunţe la mentalitatea "după noi potopul".

Dan Voiculescu, despre pericolele uriaşe ale anului electoral
de Dan Voiculescu    |    11 Aug 2020   •   18:45

Anul 2020 este marcat puternic de crizele provocate de Coronavirus, atât din punct de vedere sanitar cât şi din punct de vedere economic.

În contextul în care la finalul lunii septembrie va fi şi prima rundă de alegeri, cea pentru fotoliile de primari şi şefi de consilii judeţene, există riscul ca unele decizii politice să aibă efectele nocive puternice asupra economiei.

''O analiză obiectivă ne arată că în România, în anii electorali, se comit erori administrative și macroeconomice cu efecte catastrofale pentru întreaga societate.

Populismul cauzat de obsesia victoriei în confruntarea politică și dezinteresul pentru dezvoltarea durabilă generează dezechilibre majore, ale căror efecte se resimt în întreg ciclul electoral ulterior. Astfel, ajungem la realitatea paradoxală în care se pierd atât de multe resurse pentru a securiza câștigul electoral, încât, la final, pierdem toți, indiferent de rezultatul concret al alegerilor.

Anul 2020, pe lângă cele două rânduri de vot – local și parlamentar – a adus, pe de o parte, blocajul economic total determinat de Pandemia de Covid19, și, pe de altă parte, oportunitatea unor finanțări masive din fonduri europene.

Dacă suntem lucizi și ne desprindem de obiectivele electorale, înțelegem că ne aflăm la limita dintre un dezastru social și economic fără precedent și un salt rapid în sfera de prosperitate și civilizație, de neconceput în urmă cu doar câteva luni.

Dacă România reușește să fructifice TOATE fondurile care i-au fost recent alocate – nu 20-30,%, ci 100% – și își negociază inteligent noi linii de finanțare, în patru ani își poate dubla produsul intern brut, asigurând o creștere similară pentru pensii, salarii și nivelul de trai general!

Dar pentru a transforma în realitate această posibilitate, este esențial să evităm blestemul anului electoral! Să începem imediat să realizăm proiecte consistente pentru a atrage concret finanțările promise – celelalte state le fac deja. Să rezistăm tentației populismului! Să nu închidem toate instituțiile publice 4-5 luni doar pentru că “trebuie câștigate alegerile”!

Să facem campanie electorală, DUPĂ programul de lucru!

Până acum, anii electorali au fost marcați de două abordări la fel de nocive: “câștigul cu orice preț” și “după noi, potopul”!

Ar fi, oare, posibil ca în acest an 2020 –  în care suntem greu încercați de o pandemie care ne-a amintit abrupt cât de ridicole sunt mizele politice imediate – să schimbăm radical, în bine, modul în care ne raportăm la competiția electorală și la interesele strategice ale națiunii noastre?'',  a scris Dan Voiculescu pe blogul său.

Avertismentul profesorului Dan Voiculescu vine în contextul în care, până acum, anii electorali au fost marcați de două abordări la fel de periculoase: "câștigul cu orice preț" și "după noi, potopul".

×
Subiecte în articol: alegeri Dan Voiculescu
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close