Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Belarus recunoaște că livrează arme Rusiei | ONU admite că Rusia ar putea lovi Ucraina cu arme nucleare

Război în Ucraina | Belarus recunoaște că livrează arme Rusiei | ONU admite că Rusia ar putea lovi Ucraina cu arme nucleare

Război în Ucraina, ziua 91. Un general al forţelor aeriene ruse a fost ucis în estul Ucrainei, susţin diverse surse mass-media, inclusiv BBC, Ukrainska Pravda şi Dpa. Zelenski a anunțat condiția revenirii la negocierile cu Rusia.

Război în Ucraina | Belarus recunoaște că livrează arme Rusiei | ONU admite că Rusia ar putea lovi Ucraina cu arme nucleare
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Mai 2022   •   23:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • ONU admite că Rusia ar putea lovi Ucraina cu arme nucleare
  • Belarus recunoaște că livrează arme Rusiei
  • Kievul reacționează, după ce rușii au cerut ridicarea sancțiunilor în schimbul ridicării blocadei asupra porturilor ucrainene
  • Cel mai amplu atac de până în prezent al rușilor la Zaporojie
  • Rușii anunță că au curățat de mine portul Mariupol și că sunt pregătiți să ofere "un coridor de 185 de kilometri" spre Marea Neagră, pentru a permite plecarea navelor ucrainene
  • Avertisment la Davos: dacă Rusia câștigă războiul în Ucraina, următoarea țară vizată de Moscova va fi un stat membru NATO și UE
  • Zelenski acuză statele occidentale că nu sunt unite în privința armelor pentru Ucraina și a sancțiunilor pentru Rusia
  • Rusia este gata să asigure un coridor umanitar pentru ca navele cu alimente să poată pleca din Ucraina
  • Invazia Ucrainei de către Rusia amenință să fie ”începutul celui de-al treilea război mondial”, spune Soros
  • Rusia lansează un asalt pentru încercuirea trupelor ucrainene în estul țării
  • Zelenski a anunțat condiția revenirii la negocierile cu Rusia
  • Rusia lansează un asalt total pentru a încercui trupele ucrainene în estul țării
  • Occidentalii au fost admiși la procesul împotriva luptătorilor de la Azovstal

Update 25 mai, 21:00 ONU admite că Rusia ar putea lovi Ucraina cu arme nucleare

Națiunile Unite nu exclud posibilitatea ca Rusia să fie capabilă să folosească arme nucleare în Ucraina

Ramesh Rajasingham, șeful Direcției pentru Coordonarea Asistenței Umanitare de Urgență al Oficiului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), a făcut această declarație în timpul unui discurs recent.

„Perspectiva unui conflict nuclear, cândva de neconceput, este acum din nou de domeniul posibilității”, a spus el.

Update 25 mai, 20:50 Belarus recunoaște că livrează arme Rusiei

Potrivit prim-ministrului, Raman Golovchenko, armele din Belarus sunt solicitate nu numai în interiorul țării, ci și ”pentru nevoile Federației Ruse”.

Armele de fabricație rusă sunt în prezent solicitate de consumatorii ruși, a declarat prim-ministrul.

Update 25 mai, 20:30 Doi morţi şi şapte răniţi în urma bombardamentelor din regiunea Harkov

Oficialii regionali din Ucraina spun că două persoane au fost ucise în timpul bombardamentele ruseşti asupra oraşului Balakliya, care se află pe linia frontului în regiunea Harkov.

Nataliya Popova, un consilier al şefului Consiliului Regional din Harkov, a declarat că şapte persoane au fost rănite în bombardamentele de miercuri, inclusiv un copil care se află în stare critică.

Balakliya se află la nord-vest de Izium, care este ocupat de forţele ruseşti şi a devenit platforma acestora pentru atacuri în sudul regiunii Doneţk.

Update 25 mai, ora 19:50 - Autoritățile ruse au reiterat, miercuri după-amiază, oferta de a redeschide porturile ucrainene, dacă națiunile occidentale anulează o parte din sancțiunile impuse în urma invaziei din 24 februarie.

Însă ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a denunțat șantajul guvernului de la Moscova.

"Este vorba de un șantaj evident. Nu putem găsi un exemplu mai bun de șantaj în relațiile internaționale. Dacă cineva acceptă așa ceva, atunci acea persoană are o problemă", a afirmat Kuleba, la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Update 25 mai, ora 19:15 - Militarii ucraineni luptă pentru a păstra controlul asupra unei autostrăzi-cheie către orașul Severodonețk, aflat pe linia frontului.

Potrivit Ministerului Apărării de la Kiev, în zonă se dau lupte grele.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Oleksandr Motuzianik, a spus miercuri că "există rute alternative pentru aprovizionarea unităților ucrainene din Severodonețk", oraș înconjurat pe trei laturi de forțele rusești.

Obiectivul Rusiei este de a înconjura complet unitățile ucrainene din oraș, precum și pe cele din orașul Lîsîceansk, aflat în apropiere, a adăugat oficialul ucrainean.

Dacă trupele Moscovei capturează Severodonețk, Lîsîceansk și Rubijne, întreaga regiune Lugansk ajunge sub ocupație rusă.

Lugansk reprezintă jumătate din regiunea Donbas, unde Moscova și-a concentrat efortul de război.

Update 25 mai, ora 18:00 - Armata ucraineană publică imagini cu drone kamikaze folosite în atacuri asupra tancurilor rusești.

SUA au trimis în aprilie Ucrainei 100 de drone kamikaze Switchblade.

Aparatele sunt dotate cu încărcături explozibile care explodează la impact. Cel mai mic model poate lovi o țintă aflată la 10 kilometri.

Update 25 mai, ora 16:30 - Potrivit presei internaționale, Vladimir Putin a scăpat cu viață din cinci tentative de asasinat.

Cea mai recentă ar fi avut loc acum două luni, după invadarea Ucrainei.

Persoane din Caucaz au încercat să îl ucidă atunci pe liderul rus, potrivit șefului serviciilor de informații ale Ucrainei, Kirilo Budanov.

Kremlinul nu a confirmat această informație.

În 2017, în documentarul realizat de  regizor american Oliver Stone, Vladimir Putin mărturisea că a supraviețuit unui număr de 4 tentative de asasinat și că este în viață doar datorită faptului că se ocupă personal de paza și siguranță sa.

Update 25 mai, ora 16:00 - Rachete rusești au lovit orașul Zaporojie, din sudul Ucrainei, în ceea ce BBC numește cel mai mare atac asupra orașului de până în prezent.

Cel puțin o persoană a murit și alte trei au fost rănite, precizează sursa citată.

Potrivit oficialilor ucraineni, Rusia a adunat trei dintre grupurile sale tactice de nivel batalion la Vasilivka, o localitate aflată la aproximativ 50 de kilometri sud de oraș.

Nu este clar încă dacă urmează o ofensivă terestră asupra orașului.

Zaporojie este important ca nod de transport, în special pe calea ferată. De asemenea, în localitate funcționează obiective din domeniul industriei grele, inclusiv o oțelărie și mai multe companii de apărare.

Orașul se află aproape de amplasamentul celei mai mari centrale nucleare din Europa.

Situată pe malul sudic al Niprului, centrala nucleară de la Zaporojie a fost capturată de ruși la începutul lunii martie.

Update 25 mai, ora 15:40 - Portul Mariupol a fost complet curățat de mine și a început să funcționeze din nou, conform unui anunț făcut de Ministerul rus al Apărării, semnalează BBC.

Agenția Tass transmite că, potrivit instituției citate, au fost găsite și dezamorsate peste 12.000 de dispozitive explozive.

Anterior, Mihail Mizințev, șeful Centrului de Control al Apărării Naționale ruse, a declarat că este amenajat un "coridor umanitar" de la Mariupol spre Marea Neagră, lung de 185 de kilometri și având o lățime de peste 3 kilometri.

Ucraina nu a comentat în legătură cu acest coridor și nu este clar dacă ruta a fost deminată.

Andrei Rudenko, ministrul adjunct de externe de la Moscova, a spus, la rândul său, că Rusia este pregătită să ofere o rută sigură de ieșire din Ucraina dacă sancțiunile vor fi ridicate și dacă Kievul va demina apele din zonă.

Update 25 mai, ora 14:40 - Liderul de la Ankara vrea ca Suedia și Finlanda să denunțe public nu doar Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), ci și afiliații acestuia, înainte ca statele candidate să primească aprobarea actualilor membri pentru a adera la NATO.

Turcia dorește, de asemenea, ca Suedia și Finlanda să pună capăt restricțiilor la exportul de arme pe care le-au impus Ankarei, împreună cu alte state din NATO.

Pe lângă aceste condiții, Turcia mai dorește să fie reprimită în programul de achiziție a avioanelor americane F-35, din care a fost exclusă după ce a cumpărat sisteme de apărare antirachetă S-400 din Rusia.

Potrivit BBC, jocul politic al lui Recep Tayyip Erdogan trebuie interpretat și în contextul alegerilor prezidențiale și generale care vor avea loc în Turcia anul viitor.

Update 25 mai, ora 14:00 - Dacă Rusia câștigă războiul în Ucraina, Moscova își va continua agresiunea într-o altă țară, care este membru NATO și al Uniunii Europene.

Este vorba de Slovacia, al cărei prim-ministru a lansat un avertisment dur, miercuri, la Forumul Economic Mondial de la Davos.

"Dacă Ucraina eșuează, urmează Slovacia. Ucraina trebuie să câștige", le-a premierul Eduard Heger liderilor din UE și reprezentanților mediului de afaceri.

Heger a continuat cu critici la adresa statelor Uniunii Europene care se bazează prea mult pe energia rusă.

El i-a îndemnat pe lideri să nu-și mai "compromită" principiile atunci când au de-a face cu Moscova.

Update 25 mai, ora 13:00 - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Occidentul nu dă dovadă de unitate în chestiunea armelor și a altor forme sprijin pentru țara sa.

"Unitatea este despre arme. Întrebarea mea este, există această unitate în practică? Eu nu o văd", a spus el, adresându-se prin legătură video Forumului Economic Mondial de la Davos.

Zelenski a mai adăugat că incapacitatea Uniunii Europene adopta un al șaselea pachet de sancțiuni care vizează exporturile de combustibil rusești denotă o și mai mare lipsă de unitate.

Comentariile președintelui vin în contextul în care Danemarca a confirmat că va trimite Kievului rachete moderne anti-navă de tip Harpoon - solicitate de multă vreme de responsabilii ucraineni - cu care se speră că va putea fi înlăturată blocada impusă de ruși în Marea Neagră.

Update 25 mai, ora 11.30 - Rusia este gata să asigure un coridor umanitar pentru ca navele care transportă produse alimentare să poată pleca din Ucraina, a declarat ministrul-adjunct al afacerilor externe al Federației Ruse, Andrei Rudenko.

Rudenko a cerut ridicarea sancțiunilor împotriva Moscovei, ca o condiție pentru evitarea unei crize alimentare mondiale din cauza blocării exporturilor de cereale ucrainene de la declanșarea ofensivei ruse.

"Rezolvarea problemei alimentare trece printr-o abordare colectivă, ce implică în special ridicarea sancțiunilor care au fost instaurate împotriva exporturilor ruse şi tranzacțiilor financiare", a declarat ministrul-adjunct de externe al Rusiei.

Update 25 mai, ora 10.30 - Invazia Ucrainei de către Rusia amenință să fie ”începutul celui de-al treilea război mondial”, care ar putea însemna sfârșitul civilizației, a avertizat veteranul filantrop George Soros.

Într-un atac feroce asupra lui Vladimir Putin și a lui Xi Jinping din China, la Forumul Economic Mondial de la Davos, Soros a avertizat că regimurile autocratice sunt în ascensiune și economia globală se îndreaptă către o prăpastie.

Soros, care a devenit o figură a urii pentru extrema dreaptă din SUA, a criticat-o, de asemenea, puternic Angela Merkel, fostul cancelar german, pentru că  "s-a apropiat de Moscova și Beijing".

Cu starea de spirit din Davos deja defavorabilă din cauza războiului din Ucraina, Soros a dus retorica sumbră pe noi culmi: ”este posibil ca invazia să fi fost începutul celui de-al treilea război mondial și este posibil ca umanitatea să nu-i supraviețuiască”, a spus el.

Update 25 mai, ora 09.30 - "Mariupol este acum un oraș al fantomelor", a declarat un consilier al primarului. Petro Andriușcenko, care a fugit pe teritoriul controlat de Ucraina, a declarat că oficialii primăriei din Mariupol cred că cel puțin 22.000 de locuitori ai orașului au fost uciși în război.

Numărul se bazează, a declarat Andriușcenko, pe numeroasele contacte pe care el și alți oficiali ai primăriei continuă să le aibă cu oficialii blocați în interior. Dar el crede că numărul real ar putea fi mult mai mare.

Andriușcenko a spus că procesul de reînhumare a morților a fost complicat de insistența oficialilor ruși ca trupurile revendicate să fie aduse la morgă și ca o persoană care revendică un cadavru să fie de acord să înregistreze un videoclip în care solicitantul spune că decedatul a fost ucis de armata ucraineană.

Update 25 mai, ora 08.00 - Rusia încearcă să cucerească cele două provincii din Donbas, Donetsk și Luhansk, revendicate de separatiști, și să prindă forțele ucrainene într-un buzunar pe principalul front estic.

Forțele ruse au preluat controlul asupra a trei orașe din regiunea Donețk, inclusiv Svitlodarsk, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kyrylenko pentru o filială locală a Radio Free Europe/Radio Liberty.

"Situația de pe frontul (de est) este extrem de dificilă, deoarece soarta acestei țări se decide acolo chiar acum", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanyk.

Al 9-lea general rus ucis în războiul din Ucraina

Avionul generalului Botaşov a fost doborât duminică de o rachetă Stinger deasupra oraşului Popansa din Donbass. Se crede că generalul este cel mai înalt ofiţer al forţelor aeriene ruse ucis de la începutul războiului din Ucraina.

Presa ucraineană a raportat deja informaţia duminică, dar până în prezent nu a ajuns nicio confirmare oficială a morţii generalului rus. Potrivit surselor ucrainene, el este al 9-lea general rus ucis în timpul războiului, informează Mediafax.

Botaşov a fost considerat un pilot excelent, dar a fost retras de armata rusă în 2013, după prăbuşirea unui avion Su-27.

Război în Ucraina, 24 mai Occidentalii, au admişi la procesul împtriva luptătorilor de la Azovstal | Zelenski a anunțat condiția revenirii la negocierile cu Rusia

Război în Ucraina, 23 mai Danemarca va furniza Ucrainei sisteme de lansare anti-navă Harpoon | Aproximativ 13.000 de anchete privind crime de război în Ucraina sunt în curs de desfăşurare

Război în Ucraina, 22 mai Aproape 30.000 de militari ruși au murit în război

Război în Ucraina, 21 mai Oficialii ucraineni au recuperat cadavrele a cel puţin şase militari ruşi în Harkov | 170 de şcoli şi grădiniţe din aceeași regiune, distruse de ruşi

Război în Ucraina, 20 mai Zelenski mulțumește Irlandei | Italia propune un plan pentru încheierea războiului din Ucraina

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close