Antena 3 CNN Externe Relația pe care Igor Dodon o avea cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin

Relația pe care Igor Dodon o avea cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin

Ales la 13 octombrie 2016 în al doilea tur de scrutin, Igor Dodon a fost, fără îndoială, cel mai mai filo-rus președinte al Republicii Moldova.

Relația pe care Igor Dodon o avea cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Mai 2022   •   09:02

A afișat clar o atitudine pro-Moscova. S-a întâlnit des cu Vladimir Putin şi a făcut o serie de gesturi politice prin care a vrut să arate că se distanţează de România și de Occident. 

Contrar cutumei respectate de toți președinții Republicii Moldova ca prima vizită după inaugurarea mandatului să aibă loc în România, Igor Dodon a promis că va merge în Rusia. 

”După alegerile de anul trecut, noi am decis ca prima vizită să fie la Moscova”, spunea Dodon la acea vreme.  

Și s-a ținut de cuvânt. Prima întrevedere cu președintele Vladimir Putin a avut loc la 17 ianuarie 2017, fiind și prima vizită oficială a lui Igor Dodon în calitate de președinte al Republicii Moldova. Iar ziua de 9 mai 2017 l-a găsit în tribuna oficială, unde a urmărit, alături de liderul de la Kremlin, parada victoriei. 

În ceea ce privește privește întrevederile cu liderii de stat, pe primul loc s-a situat Vladimir Putin, cu care s-a întâlnit de cel puțin 14 ori, urmat de președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko și de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. 

Deși a promis că va avea relaţii bune cu România, Ucraina şi UE, imediat după ce a depus jurământul, Dodon a înlăturat steagul Uniunii Europene din sediul președinției Republicii Moldova. În cei patru ani de mandat, el nu a vizitat România și nici nu a fost invitat la București. Ajuns președinte, el s-a împotrivit cu îndârjire, la fel ca și în perioada anterioară alegerii în funcție, unirii cu România. 

”Eu sunt pentru statalitate Republicii Moldova, eu sunt categoric împotriva celor care vor unirea cu alte țări, România sau alte țări. Eu sunt pentru limba moldovenească și pentru istoria Moldovei”.  

Deși membru al Partidului Comuniștilor, Dodon a demonstrat, de-a lungul carierei sale politice, că nu disprețuiește banii câtuși de puțin. În 2011, când era primar al Chișinăului, devenise proprietar al unei casei cu trei niveluri în centrul capitalei Republicii Moldova, construită de compania "Reconscivil". 

”Am pus punctul și am primit hotărârea să construim casă. Am pornit pentru nimeni, pentru vânzare liberă. Nu era pornită casa pentru Dodon”. 

Dodon a oferit mereu declarații de avere contradictorii, iar în 2013, el a achiziționat un automobil de lux contra sumei de 122.000 de lei. Trei ani mai târziu, au apărut informații potrivit cărora Dodon achita luna rate pentru un împrumut de 1,47 milioane de lei, cu ajutorul căruia ar fi achiziționat un imobil de lux în centrul Chișinăului. Deși nici el, nici soția sa nu dețineau firme, numele său a fost implicat, discret, prin diferiți intermediari, în afaceri de milioane. 

Jurnalist: Din ce trăiți? 

Igor Dodon: Florina, este soția, sunt eu, avem părinți care ne ajută. 

De asemenea, au apărut informații și fotografii cu privire la destinațiile de vacanță ale familiei Dodon, printre care s-au numărat locuri exotice precum Maldive, Seychelles și Dubai. 

×
Subiecte în articol: igor dodon Vladimir Putin
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close