Antena 3 CNN Festivalul Enescu Alexandra Dăriescu, prima pianistă din România care a concertat la prestigioasa Royal Albert Hall (Londra), vine, în premieră, la Festivalul Enescu

Alexandra Dăriescu, prima pianistă din România care a concertat la prestigioasa Royal Albert Hall (Londra), vine, în premieră, la Festivalul Enescu

La numai 27 de ani, Alexandra Dăriescu este prima pianistă din România care a urcat pe scena Royal Albert Hall pentru a concerta alături de Orchestra Filarmonicii Regale din Londra; la evenimentul care a avut loc în această vară au fost prezenți și membri ai Casei Regale a României.

Alexandra Dăriescu, prima pianistă din România care a concertat la prestigioasa Royal Albert Hall (Londra), vine, în premieră, la Festivalul Enescu
27 Aug 2013   •   17:11

Festivalul “George Enescu” o aduce pentru prima dată pe talentata pianistă pe o scenă românească, într-un concert extraordinar alături de Royal Philharominc Orchestra, sub bagheta dirijorului Andrew Litton, peste exact o lună, pe 27 septembrie.

Programul zilei de 27 septembrie 2013

Festivalul Internațional “George Enescu” o aduce pe scena Sălii Palatului pe pianista Alexandra Dăriescu care va concerta alături de Royal Philharominc Orchestra, sub bagheta dirijorului Andrew Litton pe 27 septembrie, de la ora 19.30.

Conisderată de BBC Music Magazin „o stea în devenire”, Alexandra Dariescu a debutat la prestigioasa Carnegie Hall din New York. De atunci, susține în mod constant concerte în Marea Britanie cu orchestre precum Royal Philharmonic Orchestra şi Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, BBC Symphony Orchestra, BBC National Orchestra of Wales, și colaborează cu unii dintre cei mai importanți dirijori ai momentului.

CD-ul de debut al Alexandrei Dăriescu (Champs Hill Records, 2012) a primit o recenzie de 4 stele în BBC Music Magazine şi a intrat și în top 10 al celor mai bune CD-uri ale anului la Manchester Evening News. Anul trecut, pianista a susţinut concertul pentru pian „Mesmerism”, compus special pentru ea de Emily Howard. Interpretarea concertul, distins cu premiul British Composer 2012, a fost transmisă de BBC Radio 3. Alexandra Dăriescu a mai interpretat, în premieră la Londra, Concertului în stil clasic, de Dinu Lipatti.

De-a lungul anilor, Alexandra Dăriescu a fost laureată cu mai multe distincții prestigioase: a câștigat Premiul Verbier CUBS la Festivalul Academiei Verbier în Elveția (2008), Premiul Guildhall Wigmore și premiul Ambasadorului Român pentru contribuția extraordinară la promovarea imaginii României în Regatul Unit.

Alexandra Dăriescu s-a născut în România, a studiat la Iași, la Școala Pocklington și la Colegiul de Muzică Royal Northern din Marea Britanie. A absolvit în anul 2008 cu Medalia de Aur, cea mai mare distincție oferită de Colegiu.

Concertul susținut de Alexandra Dăriescu la București va avea loc cu casa închisă, însă sunt disponibile bilete pentru transmisiunea live în sala de cinema, la Grand Cinema Digiplex.

În aceeași zi, de la ora 17.00, în cadrul seriei Concerte și Recitaluri Camerale, pe scena Ateneului Român, va susține un recital cunoscutul ansamblu Violoncelissimo, condus de Marin Cazacu. Unul dintre cei mai cunoscuți și mai activi violonceliști români ai momentului, Marin Cazacu a înființat în anul 1999 Festivalul Internațional „Enescu şi muzica lumii”, care se desfășoară în fiecare vară la Sinaia, în preajma aniversării zilei de naştere compozitorului George Enescu. Pentru organizarea acestui festival şi înfiinţarea primei orchestre naţionale de tineret (Orchestra Română de Tineret, sub bagheta lui Cristian Mandeal), Marin Cazacu a a fost decorat în anul 2004 cu Ordinul Meritul cultural în grad de Cavaler.

Recitalul va avea loc cu casa închisă.

De la ora 22.30, un concert extraordinar va avea loc pe scena Ateneului Român, în cadrul seriei Concertele de la Miezul Nopții. Apreciatul ansamblu cameral Accademia Bizantina va oferi publicului un regal Bach. Dirijor și solist la clavecin – Ottavio Dantone, solistă – violonista Viktoria Mullova. Absolventă a prestigiosului Conservator de la Moscova, Viktoria Mullova este recunoscută pe plan internațional nu doar pentru interpretările sale de muzică clasică, ci și pentru aranjamente curajoase, apropiate de jazz. Înregistrarea integralei concertelor de Vivaldi realizată de violonistă pentru Phillips împreună cu Il Giardino Armonico a fost dinstinsă cu celebrul Diapason D’Or în anul 2005.

Acest concert va avea loc cu casa închisă.

În țară va avea loc la Brașov concertul unuia dintre cele mai apreciate ansabluri de muzică de cameră britanice, The Schubert Ensemble, fani declarați ai compozitorului George Enescu. Cvartetul a sărbătorit 30 de ani de existență, la Londra, printr-un recital care a inclus lucrări ale compozitorului Sromân. În programul serii de la Brașov va fi, de asemenea, o lucrare de George Enescu: Cvartetul cu pian Nr. 1 în Re Major Op. 16.

Informații suplimentare:

A mai rămas o săptămână până când începe cel mai important eveniment cultural internațional organizat de România, Festivalul “George Enescu”, care se desfășoară între 1 și 28 septembrie 2013, în București și în mai multe orașe din țară. Festivalul aduce pe scenele românești unii dintre cei mai mari artiști ai momentului, de la pianistul și dirijorul Daniel Barenboim la pianista fenomen Yuja Wang, alături de orchestre de top, cap de afiș oriunde în lume – Staatskapelle Berlin, Royal Concertgebouw Orchestra, Pittsburgh Symphony Orchestra.Festivalul “George Enescu” este singurul eveniment unde pot fi urmăriți, cu această densitate, pe scenele românești, timp de o lună, cei mai performanți muzicieni contemporani.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close