Antena 3 CNN Externe Asistentă medicală, moarte subită după vaccinarea împotriva coronavirusului

Asistentă medicală, moarte subită după vaccinarea împotriva coronavirusului

Moartea subită a unei asistente medicale, la scurt timp după ce a fost vaccinată anti-COVID, face furori în Portugalia.

Asistentă medicală, moarte subită după vaccinarea împotriva coronavirusului
de Laura Dinu    |    05 Ian 2021   •   13:50

Femeia de 41 de ani şi-a pierdut viaţa în ziua Anului Nou, la 48 de ore după ce fusese imunizată. Femeia nu suferise efecte secundare advesre după vaccinare. Tatăl femeii cere acum explicaţii din partea autorităţilor.

Autopsia urmează să confirme cauzele morţii, scrie presa portugheză.

Asistenta era mamă a doi copii şi lucra de peste 10 ani la Institutul Portughez de Oncologie din Porto.

Cine se poate și cine nu se poate vaccina? Situația pacienților cu boli cronice

Cei care suferă de cancer și de leucemie se pot vaccina împotriva COVID-19. O spun chiar medicii Alexandru Rafila, Simin Florescu și Adrian Marinescu. Aceștia adaugă că și cei care suferă de diabet, boli autoimune sau boli renale trebuie să se vaccineze pentru că sunt în grupa de risc.

Cei trei medici infecționiști au vorbit în exclusivitate pentru Antena 3 și depre riscurile pe care le presupune vaccinul împotriva coronavirus. 

Radu Tudor: Pentru afecțiunile cardiace, care sunt recomandările cu prioritate?

Adrian Marinescu: Toți cei care au afecțiuni cronice cardiace, și nu numai cardiace, în primul rând ar trebui să se vaccineze. Și asta pentru că sunt persoane vulnerabile. 

Radu Tudor: Am voie să mă vaccinez dacă am limfom?

Simin Florescu: Da, ar avea șansa să răspundă la un vaccin, despre asta este vorba. Nu că ar fi contraindicat. Ci de posibilitatea unei persoane cu o imuno-supresie importantă să nu dea rezultatele scontate. Deci să nu aibă eficiență, ăsta este principalul risc. 

Radu Tudor: Ce fac cei care au astm bronșic și alergii? Se vaccinează sau nu?

Alexandru Marinescu: Cu siguranță că se vaccinează. Discuția legată de alergii e în felul următor. Contraindicație cel puțin formală la vaccinare ar avea cei care au un istoric de alergie severă, ca de exemplu șoc anafilactic.

Simin Florescu: Trebuie să fie alergic la polietilenglicol ca să facă o alergie severă la acest vaccin. În rest, faptul că ești alergic la ambrozie și la polen, asta nu înseamnă că ai contraindicație vaccinul. 

Radu Tudor: Cei care fac dializă și care au afecțiuni renale se vaccinează?

Simin Florescu: Bineînțeles că se vaccinează. Intră la categoriile de risc acești pacienți și sunt chiar printre primii care ar trebui vaccinați. 

Radu Tudor: Afecțiunile renale?

Alexandru Rafila: Să știți că în rândul pacienților dializați mortalitatea a fost foarte ridicată pentru cei care au trecut prin boală și cred că este una dintre categoriile care trebuie vaccinată cu prioritate. 

Radu Tudor: Cei cu boli autoimune se pot vaccina?

Simin Florescu: Da, fac parte din aceleași categorii de risc, cei cu boli autoimune. Dar, încă o dată, totul depinde de momentul în care se află ei din punct de vedere al terapiei sau al evoluției bolii respective. Și riscul nu este atât al vaccinului, cât riscul de a nu face suficienți anticorpi. 

×
Subiecte în articol: asistenta
Parteneri
Horoscop rune 5-11 iunie 2023, cu Mihai Voropchievici
x close